Rusia va imprumuta Ciprul, dar care este pretul?

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 09:59
1283 citiri
Rusia va imprumuta Ciprul, dar care este pretul?

Miliardarul rus Dmitry Ribolovlev este interesat de majorarea participatiei detinute la Bank of Cyprus (BoC), a anuntat publicatia cipriota "Alithia" fara a preciza sursa informatiei.

Ziarul sustine ca Dmitry Ribolovlev, fostul proprietar al producatorul de ingrasaminte OAO Uralkali, a discutat majorarea participatiei pe care o detine la cea mai mare banca din Cipru cu guvernul de la Nicosia. Eventuala tranzactie ar duce la majorarea participatiei detinute de miliardarul rus la peste 9,9%, majorare ce necesita acordul Bancii Centrale a Ciprului.

In prezent compania lui Rybolovlev, Odella Resources Ltd., detine 5,01% din Bank of Cyprus.

Potrivit informatiilor publicate de "Alithia", oficialii rusi i-au informat pe omologii lor din Cipru ca executivul de la Moscova este pregatit sa acorde un imprumut de cinci miliarde de euro daca actionarii rusi au permisiunea de a-si majora participatiile detinute la Bank of Cyprus.

Saptamana trecuta, Vladimir Sijov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, a declarat ca orice imprumut acordat de tara sa Ciprului va fi destinat recapitalizarii bancilor cipriote si nu ca un ajutor financiar acordat catre UE. Presa din Rusia a prezentat declaratiile oficialului rus conform carora obiectivului ajutorului acordat de Rusia este sprijinirea bancilor cipriote, victime ale legaturilor stranse dintre Cipru si Grecia.

Daca negocierile dintre Cipru si Rusia se finalizeaza cu un acord, a explicat Vladimir Sijov, va fi un acord bilateral, fara nici o legatura cu pachetul de asistenta financiara acordat de UE, BCE si FMI statului cipriot.

Luna trecuta, Bank of Cyprus a surprins pietele financiare dupa ce a anuntat ca va cere un sprijin temporar de la statul cipriot, in valoare de 500 milioane de euro, pentru a putea respecta obligatia de a-si consolida capitalul pana la data limita de 30 iunie. In 2011, Bank of Cyprus, prezenta si pe piata din Romania, a inregistrat pierderi record de 1,37 miliarde de euro din cauza deprecierii obligatiunilor grecesti.

Ciprul, tara care de la 1 iulie 2012 a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene, a devenit recent a cincea tara zina euro euro care a solicitat un pachet de sprijin financiar din partea partenerilor europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia conditii imprumut Cipru, #Rusia imprumut Cipru, #imprumut Cipru, #Rusia Bank of Cyprus, #participatie Bank of Cyprus , #Cipru