Rusia va restructura creditul acordat Ciprului

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:16
1408 citiri
Rusia va restructura creditul acordat Ciprului
Presedintele rus Vladimir Putin a decis restructurarea datoriei Ciprului

Rusia a acceptat sa restructureze imprumutul de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului in anul 2011, in ideea de a ajuta Ciprul sa-si rezolve criza financiara, a declarat luni presedintele rus Vladimir Putin.

"Ne aducem propria contributie la solutionarea crizei din Cipru", a declarat luni Putin la o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel. "La cererea Comisiei Europene, am decis sa restructuram aceasta datorie", a adaugat Putin, fara a oferi alte detalii, potrivit RIA Novosti.

In cursul unor discutii care au avut loc la Moscova la finele lunii martie, ministrul cipriot de finante de atunci, Michalis Sarris, a cerut prelungirea cu cinci ani a actualei linii de credit de 2,5 miliarde de euro, precum si reducerea dobanzii pana la 2,5% de la 4,5%, insa oficialii rusi au subliniat ca vor lua o decizie numai dupa ce Nicosia va ajunge la un acord definitiv privind planul de salvare european.

Atunci, ministrul rus de finante, Anton Siluanov, a estimat ca restructurarea dorita de Cipru ar fi echivalenta cu o stergere a 10% din imprumutul acordat de Rusia.

Cipru, tara responsabila pentru 0,2% din economia zonei euro, a fost fortata sa impuna pierderi fara precedent deponentilor bancari in schimbul unui program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.

Vladimir Putin, care anterior a apreciat ca planul de a taxa deponentii bancari este "incorect, neprofesional si periculos", si-a exprimat luni speranta ca solutia din Cipru nu va fi folosita din nou in cazul altor tari din zona euro care se confrunta cu crize ale datoriilor suverane si de lichiditati bancare.

Potrivit Moody's Investors Service, companiile si persoanele fizice din Rusia au 31 de miliarde de dolari in bancile din Cipru.

#credit Cipru Rusia, #restructurare datorie Cipru, #ajutor financiar cipru, #Putin criza financiara Cipru , #Cipru