S&P a retrogradat Ciprul. Cum sta Romania

Joi, 02 August 2012, ora 15:23
1437 citiri
S&P a retrogradat Ciprul. Cum sta Romania

Standard and Poor's a retrogradat ratingul Ciprului cu o treapta, de la "BB plus" la "BB" in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii). Ratingul Ciprului se afla in continuare sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare, din cauza expunerii sistemului bancar cipriot la Grecia.

Standard & Poor's Ratings Services considera ca autoritatile de la Nicosia trebuie sa negocieze un pachet de asistenta financiara pentru recapitalizarea sistemului bancar al tarii.

S&P se asteapta ca UE, BCE si FMI sa furnizeze Ciprului un ajutor de 11 miliarde de euro sau aproximativ 60% din PIB-ul tarii.

Agentia estimeaza o crestere a datoriei guvernamentale de peste 10% din PIB in 2012 si 2013, ajungand la nivelul record de 108% in 2013. De asemenea S&P se asteapta ca economia Ciprului sa se contracteze cu 1,5% in 2012 si, in cel mai bun, caz sa stagneze anul viitor.

Bancile din Uniunea Europeana trebuie sa-si majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro pana la sfarsitul lui iunie 2012, intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anuntat Autoritatea Bancara Europeana, care nu a precizat suma de care are nevoie fiecare banca in parte.

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru sunt cauzate nu numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin analistii.

Ratingurile Romaniei

Potrivit Standards and Poor's, Romania are un rating BB+, cu perspectiva stabila (sursa: chartsbin.com.

Ratingul BB inseamna ca statul respectiv este predispus la schimbari economice.

Ratingul acordat Romaniei de catre Moody's este Baa3, cu perspectiva negativa. Baaa3 presupune un risc de credit moderat.

Fitch Credit a evaluat ratingul Romaniei la BBB-, cu perspectiva stabila. Ratingul BBB in cazul Fitch inseamna ca debitorii din clasa medie sunt multumiti in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Standard and Poors Cipru, #rating cipru, #retrogradare rating Cipru, #ajutor financiar cipru , #Cipru