S&P: Ciprul e tot mai aproape de incapacitate de plata

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:47
1367 citiri
S&P: Ciprul e tot mai aproape de incapacitate de plata

Probabilitatea intrarii in incapacitate de plata a Ciprului este tot mai mare, mai ales daca nu va obtine un ajutor financiar din partea troicii internationale formate din CE, BCE si FMI, sustine agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.

Afectat de expunerea pe Grecia, Ciprul are nevoie de 17 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor sale si finantarea guvernului in urmatorii trei ani, scrie Reuters, conform Agerpres.

"Estimam ca exista cel putin o sansa din trei pentru o noua coborare a ratingului suveran al Ciprului in 2013, daca, de exemplu, nu se va furniza un ajutor financiar oficial din partea Mecanismului European de Stabilitate si/sau FMI, lasand putine alternative autoritatilor cipriote in afara restructurarii obligatiilor financiare", a declarat responsabilul pentru ratingurile statelor din regiunea EMEA, Moritz Kraemer.

"De asemenea, am putea cobori ratingul daca vom ajunge la concluzia ca autoritatile cipriote nu sunt capabile sa indeplineasca conditiile care vor fi incluse in programul de asistenta", a adaugat Kraemer.

In prezent. S&P atribuie Ciprului un rating "CCC+", mult sub nivelul recomandat pentru investitii, iar perspectiva asociata este negativa, ceea ce inseamna ca este posibila o noua retrogradare.

Comentariile Standard & Poor's vin intr-un moment in care Ciprul se pregateste pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in care favoriti sunt un conservator favorabil incheierii rapide a unui program de ajutor si un comunist care vrea ca un eventual program de sprijin sa includa mai putine masuri de austeritate.

Ciprul negociaza cu troica inca din luna iunie 2012 un program de ajutor international. Potrivit estimarilor autoritatilor de la Nicosia, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor.

#criza economica Cipru, #incapacitate plata Cipru, #salvare Cipru, #ajutor financiar cipru , #Cipru