Salvarea pentru Cipru ar putea veni de la Moscova, in ciuda opozitiei germane

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 10:15
1552 citiri
Salvarea pentru Cipru ar putea veni de la Moscova, in ciuda opozitiei germane

Dupa respingerea proiectului de lege privind impozitarea depozitelor bancare, Ciprul mizeaza pe ajutorul Rusiei. "Planul B" prevede o finantare suplimentara din partea Moscovei si recapitalizarea Laiki Bank de catre o subsidiara a Gazprombank - banca renumitului monopol de gaze rusesti.

Cancelarul german Angela Merkel s-a opus categoric oricaror negocieri intre Cipru si terte parti in afara troicii, comenteaza miercuri publicatia electronica Gazeta.ru.

In aceasta situatie ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a declarat marti seara, intr-un interviu acordat marti seara pentru ZDF ca nu stie in acest caz daca bancile din Cipru se vor mai redeschide vreodata. In prezent, toate bancile din insula sunt inchise si ar urma ca joi sa se deschida.

Cipru nu are pe cine da vina pentru "situatia grava", a mai spus ministrul de finante al Germaniei.

Miza crizei cipriote a crescut puternic dupa ce autoritatile de la Nicosia au cerut demonstrativ sprijinul Kremlinului, fapt recunoscut de multi experti europeni, potrivit carora "liderilor europeni le revine sa decida daca Cipru va supravietui".

Discutiile telefonice nocturne intre presedintii rus si cipriot, Vladimir Putin, respectiv Nicos Anastasiades, s-au incheiat cu decizia de a continua consultarile cu privire la criza bancara in doua formate: "Moscova -Nicosia" si "Moscova-Nicosia-Comisia Europeana".

"La randul sau, Vladimir Putin si-a reiterat preocuparea in legatura cu posibilitatea adoptarii unor masuri care ar putea dauna intereselor persoanelor juridice si fizice de nationalitate rusa", a afirmat purtatorul de cuvant al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, intr-o declaratie facuta in cursul noptii de marti spre miercuri.

Pentru continuarea negocierilor miercuri la Moscova, Nicosia l-a trimis pe ministrul de finante Michalis Sarris, impreuna cu un grup important de negociatori. In acelasi timp, Putin l-a invitat pe presedintele Ciprului sa efectueze o vizita oficiala in Rusia "in orice moment convenabil pentru el".

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a discutat telefonic cu liderul rus imediat dupa ce parlamentul de la Nicosia a respins marti seara acordul de impozitare a depunerilor bancare.

In acest moment, toate depozitele bancare din Cipru sunt inghetate pentru a preveni un exod masiv si a nu agrava problema lichiditatilor.

Chiar daca Kremlinul va accepta o finantare suplimentara a Ciprului si Gazprombank va cumpara Laiki, Banca Centrala Europeana ar putea suspenda furnizarea de lichiditati pentru bancile cipriote, sustine o sursa a Financial Times, adaugand ca liderii europeni sunt cei care vor decide daca Cipru va ramane sau nu in zona euro.

#criza financiara Cipru, #salvare Cipru UE, #ajutor financiar Cipru Rusia, #banci Cipru , #Cipru