Soc in Cipru in legatura cu prevederile planului de salvare decis de Eurogrup si FMI

Sambata, 16 Martie 2013, ora 16:15
2092 citiri
Soc in Cipru in legatura cu prevederile planului de salvare decis de Eurogrup si FMI

Cipriotii si rezidentii straini din insula mediteraneana se afla in stare de soc dupa anuntul facut de Bruxelles referitor la acordul asupra unui plan de salvare de maxim 10 miliarde de euro, ce include o taxa exceptionala pentru depozitele bancare.

Parlamentul urmeaza sa voteze in principiu duminica asupra acestei taxe fara precedent inainte ca bancile sa isi redeschida portile marti dimineata, in contextul in care luni este zi libera, relateaza France Presse.

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades urmeaza sa revina sambata seara la Nicosia, dupa deplasarea sa la Bruxelles, si se va intalni duminica cu membrii guvernului in cadrul unei reuniuni de urgenta, a transmis agentia de stat CNA.

Aceste colectari, menite sa stranga 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor care locuiesc pe insula mediteraneana, de la angajati ciprioti la oligarhi rusi.

Tweet-urile postate de oameni nemultumiti se inmulteau sambata pe internet, desi acordul nu a prins prima pagina a presei scrise, intrucat negocierile s-au incheiat tarziu in noapte la Bruxelles. Chiar dupa anuntarea acordului, zeci de ciprioti si straini, foarte numerosi pe insula, se adunasera deja in fata bancilor pentru a-si retrage banii din ATM-uri.

"Este o catastrofa", a declarat un barbat in varsta de 45 de ani venit sa isi retraga banii, dar care nu a vrut sa isi dezvaluie numele. Insa aceste retrageri nu le vor salva conturile, potrivit lui Marios Skandalis, vicepresedintele Institutului contabililor publici din Cipru. Sumele corespunzatoare taxei "sunt deja blocate si nu mai pot fi transferate", a explicat el.

Pentru a-si reduce participatia, creditorii i-au cerut Nicosiei sa aplice o taxa exceptionala de 6,75 la suta pe toate depozitele bancare de mai putin de 100.000 de euro si de 9,9 procente pentru cele ce depasesc acest prag, precum si impozitarea la sursa a dobanzilor acestora. Dupa circa 10 ore de negocieri cu Uniunea Europeana, guvernul cipriot, recent format dupa alegerea in februarie a lui Anastasiades (de dreapta), a cedat in cele din urma in fata a ceea ce a considerat, pana acum, o linie rosie - taxa asupra depozitelor.

Pe de alta parte, Atena a dorit sa ii linisteasca sambata pe clientii cu conturi in sucursalele bancilor cipriote din Grecia, ca nu vor fi vizati de taxa exceptionala. "Depozitele din sucursalele bancilor cipriote din Grecia vor fi scutite in intregime de decizia Eurogrupului cu privire la Cipru, iar stabilitatea sistemului bancar este complet mentinuta", a dat asigurari Ministerul grec al Finantelor, intr-un comunicat.

#taxa depozite bancare Cipru, #plan salvare Cipru, #ajutor financiar cipru , #Cipru