Zona euro a aprobat eliberarea unei transe de 1,5 miliarde euro pentru Cipru

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 15:01
1510 citiri
Zona euro a aprobat eliberarea unei transe de 1,5 miliarde euro pentru Cipru

Ministrii de Finante din zona euro si-au dat vineri acordul pentru eliberarea urmatoarei transe de 1,5 miliarde de euro din programul de ajutor in valoare de 10 miliarde de euro destinat Ciprului.

Transferul fondurilor se va realiza la sfarsitul lunii septembrie, dupa aprobarea oficiala a Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de sustine a zonei euro, a indicat Eurogrupul intr-un comunicat dat publicitatii la sfarsitul reuniunii de la Vilnius, transmite AFP.

Decizia zonei euro a fost luata dupa prima misiune de evaluare a troicii (Comisia Europeana, Banca Central Europeana si Fondul Monetar International), care s-a incheiat cu rezultate pozitive. 'Autoritatile cipriote au luat masuri decisive pentru a stabiliza sectorul financiar, a indeplini obiectivele bugetare si a avansa reformele structurale', se arata in comunicatul ministrilor de Finante din zona euro.

In ceea ce priveste Fondul Monetar International, un alt creditor al Ciprului, acesta trebuie sa se pronunte in data de 16 septembrie cu privire la acordarea unei noi transe de 86 milioane de euro.

Dupa lungi negocieri troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari, etc.) si a restructurarii drastice a sectorului sau financiar.

Pana acum Mecanismului European de Stabilitate a acordat Ciprului imprumuturi in valoare de trei miliarde de euro.

#plan salvare Cipru, #transa ajutor international Cipru, #criza financiara Cipru, #criza banci Cipru , #Cipru