Der Spiegel: Relatiile ruso-germane intra intr-o era glaciara

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 11:42
2543 citiri
Der Spiegel: Relatiile ruso-germane intra intr-o era glaciara

Relatiile dintre Berlin si Kremlin par sa se indrepte catre o era glaciara, in conditiile in care Merkel nu are incredere in noul presedinte al Rusiei, Vladimir Putin, in timp ce acesta nu apreciaza apropierea dintre Germania si Uniunea Europeana, comenteaza Der Spiegel.

Vineri, liderul de la Kremlin va face o vizita oficiala la Berlin, acolo unde va fi intampinat de cancelarul german, Angela Merkel, si actualul presedinte al Germaniei, Joachim Gauck. Aceasta este prima vizita oficiala pe care o face Putin intr-o tara vestica de cand a fost investit ca presedinte al Rusiei, pe 7 mai.

In ultimul an, Putin a evitat de mai multe ori sa se intalneasca cu Gauck, desi 2012 a fost desemnat "Anul ruso-german". Liderul rus a anulat evenimentul care trebuia sa marcheze inceputul acestui an ruso-german. Putin trebuia sa asambleze un puzzle de peste 1.000 de bucati impreuna cu Gauck in Piata Rosie din Moscova, insa liderul de la Kremlin a anulat evenimentul.

Legaturile cu Moscova au ocupat mereu un loc important in politica externa a Germaniei. Guvernul de la Berlin s-a considerat mereu ca un important intermediar intre Rusia si tarile vestice, in timp ce Rusia isi poate exercita influenta doar cu ajutorul Berlinului.

Germania ramane dependenta de gazul rusesc

In plan economic, Germania continua sa depinda de gazul natural rus, mai ales acum, ca planurile legate de gazoductul Nabucco par sa se destrame. In acelasi timp, Putin are nevoie de investitorii germani, ca sa modernizeze economia Rusiei.

La ora actuala, singurele relatii ruso-germane care functioneaza bine sunt cele privind comertul. Exporturile Germaniei catre Rusia au crescut cu 34%, ajungand la 27 de miliarde de euro. Importurile au crescut cu 27% si au atins suma de 25 de miliarde de euro. Germania este al doilea cel mai important partener comercial al Rusiei, dupa China.

Germania depinde de Rusia in mai multe privinte. Germania va avea nevoie de sprijinul Rusiei in negocierile privind programul nuclear iranian. Dreptul de veto al Rusiei in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite poate fi folosit pentru a bloca toate eforturile tarilor vestice in ceea ce priveste conflictul din Siria.

Totusi, relatiile personale dintre Merkel si Putin par sa joace un rol important in felul in care va evolua colaborarea ruso-germana. Merkel si-ar fi dorit ca Dmitri Medvedev sa ocupe in continuare functia de presedinte al Rusiei, aceasta fiind dispusa sa-i sustina candidatura. Cancelarul german a fost, insa, dezamagit cand Medvedev si Putin au anuntat in luna septembrie a anului trecut ca au decis sa faca schimb de pozitii, scrie Der Spiegel. La acea vreme, Putin era premierul Rusiei.

Lideri cu perspective diferite

Orientarile celor doi lideri politici sunt diferite. In timp ce Merkel priveste spre Vest, Putin este foarte concentrat pe fostele tari sovietice. Putin considera ca Merkel tine prea mult partea americanilor. De altfel, in ultimele luni el a tinut sa arate ca pozitia lui fata de Vest nu s-a schimbat: n-a participat nici la summit-ul G8 de la Camp David, nici la summitul NATO de la Chicago.

Berlinul nu crede ca noua guvernare de la Kremlin va face prea multe schimbari. Germanii considera ca Rusia inca n-a inteles ca nu mai e o putere mondiala si ca are nevoie sa faca un parteneriat cu Europa.

Putin este foarte atent la fostele tari sovietice cu care se invecineaza tara sa. Rusia, Belarus si Kazahstan au realizat o uniune vamala, prin care locuitorii celor trei tari au un singur spatiu economic. De asemenea, Rusia planuieste o "Uniune Eurasiatica", la care se asteapta sa adere fostele tari sovietice.

Merkel nu se da batuta

Pentru ca e sigura ca Putin nu-i asculta argumentele, Merkel va incerca sa faca presiuni asupra lui Putin intr-o alta privinta. Ea a operat cateva schimbari in ceea ce priveste reprezentantii Germaniei la "Dialogul de la Petersburg", o conferinta aflata la cea de-a 11-a editie care se concentreaza pe problemele sociale ale celor doua tari.

In aprilie, Merkel le-a dat o misiune importanta unor colaboratori apropiati: sa faca presiuni asupra Rusiei pentru a face anumite schimbari. Potrivit lui Andreas Schockenhoff, un membru de incredere a partidului conservator german, Germania trebuie sa sprijine clasa de mijloc din Rusia, care s-a aratat a fi o adevarata forta pentru modernizarea tarii.

Se pare ca Uniunea Europeana este cea care sta in calea bunelor relatii dintre Rusia si Germania. Putin vede comunitatea europeana ca pe o entitate slaba, insa Merkel trebuie sa tina cont de cateva tari membre, printre care Polonia si tarile baltice, care sunt reticiente fata de Rusia din motive istorice, conchide Der Spiegel.

#Der Spiegel Putin Merkel, #relatie Rusia Germania, #tensiuni Rusia Germania, #relatie Merkel Putin , #Diplomatie