Erdogan se implica in criza din Golf: Din punct de vedere diplomatic, o sa am un program incarcat

Luni, 10 Iulie 2017, ora 06:44
3840 citiri
Erdogan se implica in criza din Golf: Din punct de vedere diplomatic, o sa am un program incarcat
Foto: Kremlin

Presedintele Turciei intentioneaza sa puna la bataie resursele diplomatice pentru a se aseza in postura de mediator al conflictului inregistrat intre Qatar si vecinii sai.

Pe de alta parte, liderul de la Ankara sustine ca nu intentioneaza sa revendice in mod fatis acest rol, lasand Kuweitul sa poarte in mod oficial discutiile la masa negocierilor, relateaza Hurriyet Daily News.

Cu toate acestea, Erdogan va initia un turneu de vizite in zona Golfului Persic incepand cu 15 iulie, pentru a dialoga cu fiecare tara in parte.

"Din punct de vedere diplomatic, o sa am un program incarcat incepand cu 15 iulie. Vreau sa vizitez regiunea Golfului inca o data. S-ar putea ca vizita aceasta sa relanseze dialogul intre parti.

Ma intereseaza sa vitez Qatarul, Kuweitul si Arabia Saudita in mod special", a explicat presedintele Turciei.

Ankara s-a pozitionat de la inceput de partea Qatarului in conflictul din Golf, profitand de criza sanctiunilor dictate impotriva acestui stat de coalitia celorlalte state arabe din regiune, conduse de Arabia Saudita.

Turcia a sporit prezenta trupelor sale in bazele militare din Qatar si a crescut exporturile de alimente in emiratul din Golful Persic, pe fondul sanctiunilor economice si blocadei terestre si aeriene impuse de vecinii micului stat arab.

Cu toate acestea, Erdogan sustine ca nu vrea sa se afirme ca un mediator in conflictul diplomatic care macina statele din regiunea Golfului Persic, lasand aceasta sarcina Kuweitului.

"Kuweitul si-a asumat rolul de mediator, iar noi sustinem aceasta pozitie. In schimb, vreau sa asigur reluarea dialogului intre parti", a specificat seful statului turc.

Interventia Ankarei in sprijinul guvernului de la Doha nu a fost privita cu ochi buni de catre sauditi, oficialii de la Riad solicitand Qatarului sa inchida o baza militara deschisa in zona de Turcia.

Erdogan spune ca a purtat discutii pe tema crizei din Golf cu Donald Trump si Vladimir Putin si a insistat pe langa liderii europeni intalniti la summit-ul G20 de la Hamburg sa faca eforturi mai mari in rezolvarea conflictului prin dialog.

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahrainul au impus sanctiuni economice drastice Qatarului sub pretextul ca oficialii de la Doha ar fi implicati in sustinerea unor grupari islamice teroriste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza Golf, #Recep Erdogan, #turneu diplomatic Golf, #negocieri criza Qatar , #Diplomatie