Israelul risca un scandal diplomatic. A incalcat embargoul impus Rusiei?

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 16:51
6236 citiri
Israelul risca un scandal diplomatic. A incalcat embargoul impus Rusiei?
Foto: Pinterest/CNBC

Una dintre cele mai dure masuri incluse in randul sanctiunilor dictate de Occident impotriva Moscovei se refera la limitarea exporturilor de tehnologie pe piata din Rusia, lovitura care tine in sah sectoare intregi din economie.

Un oficial israelian pare sa fi ignorant cu desavarsire acest lucru, dandu-i cu nonsalanta o drona premierului rus Dimitri Medvedev, un gest care ar putea inflama relatiile dintre Tel Aviv, Washington si Madrid, informeaza ziarul Jerusalim Post.

"Gazda" uituca este chiar ministrul Agriculturii din Israel, Uri Ariel, cel care a tinut sa-i prezinte premierului Medvedev, venit in vizita oficiala, cat mai multe realizari in domeniu, oferindu-i in final in dar o drona de fabricatie iberico-americana.

Medvedev a cerut ca drona sa fie transportatata la bordul avionului delegatiei oficiale din Rusia, guvernul israelian temandu-se acum de repercusiuni din partea aliatilor americani si a partenerilor din Spania.

Chiar daca aparatul nu era unul militar, ci de utilizare civila, orice export de aparate fara personal uman la bord trebuie insotit de o licenta de export din partea guvernului israelian.

Valoarea aparatului in sine este de doar 48.000 euro, dar pierderile pe care Israelul ar putea sa le inregistreze in urma gestului facut de ministrul Agriculturii pot fi mult mai mari.

Drona a fost asamblata in Spania de catre compania Alpha Unmanned Systems, dar multe dintre componente sunt de provenienta americana.

Una dintre acestea este si camera cu termoviziune instalata la bordul aparatului de zbor, aceasta fiind produsa de gigantul american Flir, specializat si in industria de Aparare, dar care are sisteme, in general, de uz dual: civil si militar.

Mai mult, pentru vanzarea unui asemenea aparat, tarile importatoare au nevoie si de un aviz al Departamentului de Comert de la Washington.

Pentru Israel este o recidiva in instrainarea tehnologiei sensibile preluata de la companii din SUA catre tari in care exportul acesteia nu a fost aprobat, dupa ce in trecut a vandut tehnologie americana in China.

Partile implicate in incidentul diplomatic au refuzat sa comenteze situatia, iar ministrul Apararii din Israel a recunoscut ca "decizia nu a fost coordonata cu noi".

#sanctiuni Rusia, #scandal diplomatic Israel SUA, #cadou Medvedev, #tehnologie americana , #Diplomatie