Nabucco si South Stream, amenintate de o mica firma belgiana

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 23:44
1861 citiri
Nabucco si South Stream, amenintate de o mica firma belgiana

Proiectul de gazoduct Nabucco si cel concurent, South Stream, ar putea primi o lovitura din partea unui om de afaceri belgian putin cunoscut, care spune ca vrea sa incheie in noiembrie un acord cu Turkmenistanul pentru a cumpara gaz natural comprimat, scrie EUobserver, potrivit Newsin. 

Turkmenistanul, tara cu bogate rezerve de gaz natural, este un furnizor-cheie pentru ca proiectele Nabucco si South Stream sa poata fi realizate. Atat Bruxelles-ul, cat si Moscova curteaza intens acest stat pentru a achizitiona gaz.

Koen Minne, un avocat belgian in varsta de 40 de ani, este directorul firmei de inginerie Enex, cu sediul la Bruxelles, si este consul onorific al Turkmenistanului in Belgia si Uniunea Europeana.

Proiectul sau privind gazul natural comprimat prevede cumpararea a 3-4 miliarde de metri cubi pe an de gaz turkmen care ar fi transportat cu navele, pe Marea Caspica, pana in Azerbaidjan, iar de acolo ar fi pompat pana in Turcia prin gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum.

Minne a declarat pentru EUobserver ca Enex si un consortiu de companii energetice europene - pe care nu le-a numit - se pregatesc sa faca o oferta finala Asgabatului luna viitoare.

Minne este sigur ca oferta va fi luata in considerare si este indreptatit sa cunoasca intentiile Turkmenistanului, pentru ca vorbeste frecvent la telefon cu vicepremierul turkmen, Iagsigheldi Kakaiev, si cu ministrul de externe, Rasid Meredov.

Numai anul acesta, scrie EUobserver, Minne a avut sapte intalniri directe cu presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov.

Compania sa a investit in ultimii ani 430 de milioane de euro in Turkmenistan. Nu este inca clar cine va construi conducta de legatura de la Erzurum pana pe piata europeana si nici daca Turkmenistanul va participa la consortiul de tranzit condus de Enex sau doar va vinde gazul la frontierele sale.

In orice caz, Minne intentioneaza sa realizeze primele transporturi in 2013 sau 2014. Daca va fi construita legatura pentru gazul natural comprimat, este putin probabil ca Turkmenistanul va mai sprijini planurile UE si ale Rusiei de a-si face, la randul lor, noi gazoducte catre Turkmenistan.

"Nu cred ca Turkmenistanul va subscrie unei politici de alimentare a gazoductelor South Stream sau Nabucco", a declarat Minne. Pe de alta parte, el spune ca nu a primit niciun semnal din partea rusilor ca ar avea obiectii fata de planurile sale.

Unii diplomati UE cred ca Koen Minne ar putea fi un cal troian rus, care incearca sa buna bete in roate proiectului Nabucco, ceea ce omul de afaceri belgian, bineinteles, neaga.

Proiectul UE, mult mai mare, are potentialul de a stabili noi legaturi intre Turkmenistan si Occident si de a accelera integrarea UE cu tarile sud-caucaziene, aflate in vechea sfera de influenta a Rusiei.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intentioneaza sa faca o vizita in regiune, la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lui decembrie, pentru a promova Nabucco.

Norica Nicolai, raportoarea legislativului european pentru Turkmenistan, a efectuat, in luna iunie anul acesta, a doua vizita oficiala a unui reprezentant al Parlamentului European, dupa declararea independentei acestui stat in 1991.

Ea atragea atentia in septembrie ca "aceasta tara este unul dintre furnizorii vitali pentru Uniunea Europeana, date fiind rezervele pe care le are si oportunitatile de deschidere fata de Uniunea Europeana". Turkmenistanul este a patra tara din lume ca rezerve estimate de gaz natural.

Relatiile dintre Uniunea Europeana si aceasta republica sunt, deocamdata, guvernate de un acord semnat in 1989 cu fosta Uniune Sovietica. De aceea, sublinia Nicolai, este necesara atragerea Asgabatului intr-un parteneriat strategic cu Uniunea Europeana.

Totusi, diplomatia UE nu a dat roade in privinta Turkmenistanului in ultimele luni. Asgabadul a declinat intentia de a veni la o reuniune ministeriala, la 1 octombrie, la Bruxelles, invocand probleme de agenda, dar semnalul este de nemultumire fata de ceea ce i se pare a fi "politica UE de a bate pasul pe loc".

Minne spune ca "Turkmenistanul este gata sa exporte gaz in Europa. (...) Daca UE chiar e convinsa de proiectul sau, ii sfatuiesc sa mearga acolo si sa faca o propunere concreta partii turkemene", a declarat omul de afaceri. Propunerea despre care vorbeste Minne ar obliga companiile UE sa plateasca pentru achizitionarea unor volume de gaz prestabilite, chiar daca cererea UE s-ar diminua.

Turkmenistanul continua sa fie perceputa ca fiind una dintre cele mai represive si mai corupte tari din lume, ceea ce complica relatiile UE cu Asgabadul, din cauza drepturilor omului.

Predecesorul lui Berdimuhamedov, Saparmurat Niazov, bea doua sticle cu coniac pe zi, si-a construit in capitala o statuie de aur care se rotea, odata a dat ordin ca un disident sa fie fiert de viu si a cerut unei firme franceze o mita de 500 de milioane de dolari pentru a-i furniza gaz.

Minne spune ca tara inca mai are probleme, dar noul lider este un barbat "foarte normal", caruia ii place ca lucrurile sa fie facute si care are o viziune asupra transformarii societatii turkmene. 

#nabucco, #south stream, #gazoduct, #acord, #turkemistan , #Diplomatie