Rusia atrage marile puteri militare in capcana. Razboiul continua si dupa Assad

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 17:20
9003 citiri
Rusia atrage marile puteri militare in capcana. Razboiul continua si dupa Assad
Foto: Flickr/Christiaan Triebert

Pe masura ce marile puteri militare ale lumii se lasa atrase in conflictul sirian, sansa ca acest razboi civil sa ia sfarsit mai repede se diminueaza vazand cu ochii.

Toate preludiile diplomatice pe tema crizei din Siria par sa fi fost sterse cu buretele in urma interventiei militare a Rusiei.

In vreme ce Rusia incearca sa consolideze pozitia presedintelui Bashar al-Assad, coalitia internationala condusa de SUA denunta faptul ca atacurile aviatiei ruse au fost directionate impotriva fortelor militare ale opozitiei siriene si nu contra gruparii teroriste ISIS, arata Bloomberg.

Puzzle sirian

Implicarea directa a Rusiei in razboiul din Siria complica si mai mult scena politica dintr-o regiune unde nenumarate grupuri si actori internationali si-au intersectat interesele politice.

Inlaturarea regimului Assad, principala cerinta a gruparilor militare sustinute de SUA, statele UE si tarile din Golf, pare si mai improbabila in acest context.

Practic, Siria, ca tara, reprezinta doar un puzzle al taberelor armate implicate in razboiul care dureaza deja de 4 ani si jumatate.

"Realitatea de pe campul de lupta este mult peste ceea ce reflecta discutiile la nivel diplomatic. Orice acord nu face decat sa creasca gradul de instabilitate in Siria", reclama Reva Bhalla, analist si vicepresedinte al agentiei Stratfor.

De altfel, chiar si Assad refuza orice discutie privind iesirea sa in decor ca urmare a interventiei facute de tarile occidentale.

"O spun raspicat. Niciun lider occidental nu va decide viitorul politic al Siriei sau cine sta la putere", a afirmat Assad intr-un interviu pentru agentia iraniana IRINN.

Miscarile de trupe de pe frontul sirian se fac in baza unor legaturi secrete existente cel putin in cazul trupelor guvernamentale care il sustin pe dictatorul sirian.

Pe langa sprijinul recent al Rusiei, acestea se bucura de sustinerea aratata de factiunea siita din fruntea Iranului. Teheranul asigura un sprijin constant fortelor guvernamentale din Siria prin soldatii gruparii Hezbollah.

Acestora li se adauga luptatori afgani si siiti irakieni care lupta cot la cot soldatii sirieni.

De cealalta parte, sute de miscari islamice fondate de opozantii regimului Assad contesta prezenta acestuia in fruntea tarii dar nu au o voce comuna in ceea ce priveste un scenariu menit sa readuca pacea in regiune.

Doar opozitia interna recunoscuta de Damasc se bucura de sprijinul ONU in incercarea de a pune capat conflictului sangeros.

Alte 70 de grupari militare islamiste finantate de state sunite din regiune, precum Arabia Saudita, Qatar sau Turcia, nici nu vor sa auda de o incetare a ostilitatilor urmata de o perioada de tranzitie asigurata tot de actualul regim de la Damasc.

Din punctul lor de vedere, permisiunea acordata Moscovei si Teheranului pentru interventiile militare din Siria reprezinta o tradare incalificabila a lui Bashar al-Assad.

Nervi intinsi

"Interventia militara a Rusiei a complicat situatia si nu face decat sa prelungeasca conflictul prin atragerea marilor puteri militare in acesta.

Sauditii, turcii si qatarezii vor continua sa inarmeze gruparile rebele de teama unei dominatii totale a iranului asupra Siriei", sustine Jamal Khashoggi, fost consilier al guvernului de la Riad.

Dupa interventia Rusiei nervii se arata intinsi la maxim, avioanele militare ale Turciei raportand deja incidente in zbor cu pilotii aeronavelor rusesti.

Razboiul civil din Siria a dus la moartea a 250.000 de civili si a alungat din tara peste 5 milioane de persoane.

Varianta unui scenariu de incetare a conflictului aparut in urma discutiilor deschise de Rusia pe aceasta tema cu marile puteri si gruparile opozitiei din Siria.

Inclusiv presedintele american Barrack Obama si-a recunoscut disponibilitatea de a conlucra cu Moscova si Teheranul in incercarea de a gasi cea mai buna solutie pentru oprirea conflictului, dar a cerut indepartarea dictatorului Assad din fruntea tarii.

Ulterior acestei discutii, Rusia a declansat raidurile aeriene, Moscova neferindu-se sa afirme ca scopul interventiei militare este consolidarea regimului de la Damasc.

Povesti pentru copii

"Toata ideea ca odata ce vei vorbi cu Assad si il vei ruga frumos va duce la atingerea unui compromis este la fel de ridicola ca si o povestre de adormit copii", afirma Thomas Pierret, expert in studii islamice la Universitatea din Edinbourgh, referindu-se la solutia lui Obama.

Assad detine in continuare controlul asupra unui sfert din teritoriul Siriei si domneste peste 60% din populatia tarii. Alte 45 de procente din teritoriu sunt controlate de gruparea terorista Statul Islamic, iar restul 30% sunt disputate de diverse grupari kurde, rebele sau de alti jihadisti.

Acestia din urma au ajuns deja sa considere ca ocupa teritorii prea importante pentru a fi ignorati in cazul unor negocieri, spune Aymenn Jawad Al-Tami, expert in cadrul Forumului Orientul Mijlociu.

Soarta lui Assad reprezinta subiectul discutiilor intermnationale inca din 2012, desi acestea nu au dat niciun rezultat. Acum, in cazul unei plecari a presedintelui sirian, gruparile rebele vor arunca Siria intr-un nou conflict civil in lupta pentru obtinerea suprematiei.

Frontul neincrederii

"Neincrederea este prezenta in randul acestor factiuni si grupuri sectare, iar acest lucru ii impiedica sa schimbe armele pe urne de vot", arata Reva Bhalla, analist Stratfor.

Pe de alta parte, o tranzitie indelungata in schimbarea puterii din Damasc ii ofera sansa lui Assad sa discrediteze Opozitia siriana, in acest caz singurii adversari ramasi fiind doar Al-Qaeda si Statul Islamic, raporteaza Hassan Hassan, asociat in cadrul Chatham House.

"Solutia transferului de putere se transforma incet in una in care Assad va ramane presedinte pana la sfarsitul vietii. Este tot ceea ce gandeste regimul sau", spune Hassan.

In regiune, transferul de putere intre actorii politici nu prea a fost niciodata finalizat cu succes. Acordul Taif care a pus capat razboiului civil de 15 ani din Liban nu a fost niciodata dus pana la capat.

Cu toate acestea, chiar si o solutie de acest tip s-ar putea dovedi mult mai benefica pentru Siria de astazi.

Ayham Kamel, director pentru Africa de Nord si Orientul Mijlociu al Eurasia Group, crede ca o solutie politica poate fi implementata chiar daca guvernul sirian nu va avea control asupra intreg teritoriului tarii.

Acesta ar urma sa fie recastigat in timp in urma discutiilor purtate cu fiecare grup rebel in parte.

"Va fi oricum o solutie insotita de o faza incipienta de violenta. Acum, nici nu se pune problema ca vreuna din parti sa se aseze la masa negocierilor, cat timp interventia armatei ruse e inca in derulare", sustine Kamel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#razboi civil Siria, #solutii diplomatice Siria, #interventie militara Rusia , #Diplomatie