Criza diplomatica intre Egipt si Turcia - analiza

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 10:33
1652 citiri
Criza diplomatica intre Egipt si Turcia - analiza

Criza dintre Egipt si Turcia, instalata odata cu destituirea fostului presedinte islamist Mohamed Morsi si reprimarea sustinatorilor acestuia, s-a agravat sambata, Cairo expulzandu-l pe ambasadorul turc si reducandu-si reprezentarea diplomatica, iar Ankara aplicand "reciprocitatea".

Este vorba despre cea mai dura masura diplomatica adoptata de Egipt ca reactie fata de critici formulate in strainatate cu privire la masurile de reprimare aplicate de autoritatile instalate de armata. Au fost ucise peste 1.000 de persoane, majoritatea manifestanti pro-Morsi, si au fost operate mii de arestari.

Premierul turc Recep Tayip Erdogan, un apropiat la miscarii Fratii Musulmani din care face parte Morsi, a catalogat destituirea acestuia pe 3 iulie de catre armata drept o "lovitura de stat". Dupa dispersarea, pe 14 august, intr-o baie de sange a unor manifestanti pro-Morsi, el si-a multiplicat mesajele de condamnare, evocand un "masacru foarte grav" impotriva unor manifestanti "pasnici".

Erdogan a afirmat joi ca nu are "vreun respect fata de cei care l-au adus pe Morsi in fata justitiei", referindu-se la procesul deschis pe 4 noiembrie impotriva singurul presedinte egiptean ales in mod democratic pentru "incitare la uciderea" unor manifestanti.

Catalogand aceste afirmatii drept o "ingerinta inacceptabila in afacerile interne ale Egiptului" si "provocari", diplomatia egipteana l-a convocat sambata pe ambasadorul Turciei, Huseyin Avni Botsali, informandu-l ca a devenit "persona non grata".

Concomitent, Ministerul egiptean de Externe a anuntat reducerea nivelul reprezentarii sale in Turcia, anuntand ca ambasadorul sau Abderahman Salah ElDin, rechemat pe 15 august de la Ankara, nu se va mai intoarce la post si ca de-acum doar un insarcinat cu afaceri va asigura reprezentarea diplomatica egipteana.

In plus, ministerul a acuzat Turcia ca "sustine (...) organizatii care cauta sa creeze instabilitate", referindu-se la confreria islamista si reprosand Ankarei ca ar cauta "sa ridice comunitatea internationala impotriva intereselor Egiptului".

Imediat, Turcia l-a declarat pe Salah ElDin "persona non grata" si si-a redus relatiile diplomatice cu Egiptul la nivel de insarcinat cu afaceri.

Dinspre partea turca, presedintele Abdullah Gul a parut ca vrea sa calmeze spiritele, apreciind ca situatia este "temporara si conjuncturala" si exprimandu-si speranta ca "relatiile isi vor relua cursul".

Ambasadorul Turciei la Cairo a declarat, la randul sau, pentru o publicatie din tara sa, ca va continua "sa se roage pentru binele Egiptului", pentru ca "este de cea mai mare importanta pentru regiune si pentru lume ca Egiptul sa ramana pe calea democratiei".

Tensiunea a crescut intre cele doua tari dupa ce armata l-a destituit pe Morsi, un important aliat al islamo-conservatorilor din cadrul AKP, partidul aflat la putere in Turcia, la cateva zile dupa ce milioane de egipteni au manifestat pentru a cere plecarea acestuia, acuzandu-l ca vrea sa islamizeze societatea si sa acapareze puterea in profitul miscarii Fratii Musulmani.

Dupa o zi de la moartea, in mod oficial, a peste 600 de persoane, in cursul dispersarii unor mitinguri pro-Morsi in capitala egipteana pe 14 august, Ankara si Cairo anuntau rechemarea ambasadorilor pentru consultari. Diplomatul turc a revenit in Egipt la inceputul lui septembrie, insa omologul sau nu s-a mai intors in Turcia. Cele doua capitale au anulat, de asemenea, manevre navale comune prevazute in octombrie.

Pe de alta parte, surse judiciare egiptene au anuntat sambata prelungirea detentiei preventive a unui student turc, acuzat ca a participat la "manifestatii violente" la Cairo.

Relatiile cu alte tari au fost afectate, de asemenea, in urma criticilor adresate noilor autoritati egiptene, aflate de facto sub tutela armatei.

Astfel Cairo si-a rechemat ambasadorul din Tunisia, pe 28 septembrie, dupa ce presedintele Moncef Marzouki a indemnat la eliberarea lui Morsi, incarcerat dupa destituire. Ambasadorul Ayman Mousharafa a revenit, insa, in noiembrie, la Tunis.

Relatiile dintre Washington si Cairo au fost de asemenea afectate de actiunea in forta a militarilor.

Dupa mai multe amanari, Washingtonul a decis sa blocheze partial substantialul ajutor anual acordat Egiptului (1,5 miliarde de dolari, dintre care 1,3 miliarde sunt destinate armatei). De atunci, Egiptul afirma in mod regulat ca vrea sa isi diversifice "optiunile" si i-a primit recent, cu mare pompa, pe ministrii rusi ai Apararii si de Externe, pentru a discuta despre contracte de inarmare.

#criza Turcia Egipt, #tendiuni diplomatice Turcia Egipt , #Egipt