Dictatorii lumii, in pericol. Revolutia din Egipt este doar inceputul

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 14:55
4015 citiri
Dictatorii lumii, in pericol. Revolutia din Egipt este doar inceputul

Protestele masive din Egipt indreptate catre presedintele Hosni Mubarak marcheaza un moment fara precedent in istoria egipteana. Spiritul revoltei este, in cele mai multe cazuri, molipsitor. Revista Time a facut o lista a liderilor care si-au pierdut din puterea si autoritatea de odinioara si care ar putea sa se regaseasca in fata unei revolte populare, in cel mai scurt timp.

Hosni Mubarak



Presedintele Hosni Mubarak se lupta sa-si pastreze puterea, in ciuda protestelor fara precedent. Liderul autoritar a condus Egiptul inca de la asasinarea lui Anwar Sadat, in 1981.

Chiar daca in 2005, s-a introdus un sistem electoral, opozitia este in continuarea inabusita.

Fratia musulmana, o grupare politica islamica, a fost suprimata in mare masura, iar politia nu a ezitat sa foloseasca forta pentru a-i linisti pe opozantii guvernului.

Alegerile parlamentare de anul trecut au fost considerate fraudate, iar multi egipteni au vazut in aceasta miscare intentia lui Mubarak de a-si pregati fiul pentru a prelua puterea.

Mubarak se afla acum in fata unei revolte populare, manata de furie si frustrare.

Ali Abdullah Saleh



O saptamana de proteste, pe intreg teritoriul Yemen-ului, a fost de ajuns sa insufle teama in inima presedintelui Ali Abdullah Saleh, care s-a grabit sa elibereze cativa activisti pentru drepturile omuli si jurnalisti.

Saleh, care a condus Yemen-ul in ultimii 32 de ani, a fost criticat pentru coruptia din guvern si este vazut ca un pion al Statelor Unite, in razboiul impotriva terorismului.

De curand, parlamentul si-a dat acordul preliminar pentru o masura care i-ar permite lui Saleh sa ramana in continuare la putere.

Kim Jong Il



Ca lider suprem al uneia dintre cele mai izolate tari, nu se stiu foarte multe lucruri despre liderul nord-coreean Kim Jong Il, in afara de declaratiile absurde facute de oficiali ai regimului.

Potrivit acestora, Kim Jong Il a scris 6 opere in doi ani, a antrenat echipa de fotbal pentru Cupa Mondiala folosind tehnologie mobila invizibila, pe care tot el a inventat-o.

In timp ce Kim construia una dintre cele mai mari armate ale lumii, aproape 2 milioane de oameni au murit din cauza foametei.

Regimul totalitar al lui Kim a fost acuzat de tortura, executii in public, sclavie dar si de inchiderea a peste 200.000 de prizonieri politici.

Numirea tanarului si neexperimentatului sau fiu Kim Jong Un drept succesor la conducerea Coreei de Nord ar putea duce, odata cu disparitia actualului lider, la lupte in interiorul familiei sau chiar la un puci al ofiterilor militari nemultumiti.

Alexander Lukashenko



"Ultimul dictator din Europa", presedintele belarus Alexander Lukashenko a condus destinul tarii, timp de 16 ani.

In acest timp, vocile opozitiei au fost reduse la tacere, cu ajutorul Politiei secrete, iar presa independenta este cvasi-inexistenta.

In luna decembrie a anului trecut, dictatorul a fost reales cu 80% din voturi, dar multi observatori independenti au raportat o frauda generala.

De atunci, Lukashenko a pornit o campanie de reprimare brutala a oponentilor politici, dar mai ales a celor care au candidat la alegerile prezidentiale.

Comunitatea internationala a impus sanctiuni Belarusului, pentru actiunile sale.

Omar Hassan al-Bashir



A venit la putere in Sudan, in urma unei lovituri de stat in 1989, devenind presedinte patru ani mai tarziu.

Este primul sef de stat pe numele caruia Curtea Penala Internationala a emis un mandat de arestare.

Este cautat pentru crime impotriva umanitatii, crime de razboi si, dupa emiterea celui de-al doilea mandat de arestare in 2010, pentru genocidul din Darfur.

In ianuarie, studentii sudanezi au iesit in strada pentru a protesta impotriva regimului al-Bashir.

Mahmoud Ahmadinejad



Re-alegerea lui Ahmadinejad in fruntea Iranului din 2009, cu mai mult de 60% din voturi, a fost contestata de oponentii sai politici, care au cerut renumararea voturilor si apoi anularea alegerilor.

Zeci de oameni au murit in demonstratiile care au urmat, inabusite de fortele paramilitare.

Dupa o saptamana de proteste intense, liderul suprem al Iranului, Ayatullah Ali Khamenei, a declarat rezultatele valide, desemnandu-l invingator pe Ahmadinejad.

Cei doi s-au ciocnit pe mai multe fronturi politice, inclusiv in alcatuirea componentei Cabinetului prezidential.

Aceasta tensiune, cumulata cu opozitia elitei clerice, continua sa il tina pe Ahmadinejad in sah.

Robert Mugabe



Robert Mugabe a condus Zimbabwe inca de cand natiunea si-a cucerit independenta, in 1980.

Pe parcursul celor peste 30 de ani, el si Uniunea Africana Nationala din Zimbabwe – Frontul Patriotic au reprimat violent opozitia, fiind mai interesat de pastrarea puterii decat de starea poporului sau.

In ciuda tacticilor de intimidare, nemultumirea oamenilor a dus, in 2008, la situatia in care Mugabe a primit mai putine voturi decat contra-candidatul sau la presedintie, Morgan Tsvangirai.

Cu toate astea, Mugabe a reusit sa cada la o intelegere cu opozitia, in urma careia el a ramas presedinte, iar Tsvangirai a devenit prim-ministru.

Emomali Rahmon



Inca din 1992, micul stat al Tajikistanului a fost condus de Emomali Rahmon.

Fostul functionar sovietic a venit la putere, in contextul unui sangeros razboi civil, care punea fata in fata o factiune islamista si o forta sustinuta de rusi, din care facea partea Rahmon.

Au murit zeci de mii de oameni, dar Rahmon a iesit invingator si si-a justificat stilul autoritar de conducere ca o garantie impotriva amenintarii extremistilor radicali.

Expertii descriu Tajikistanul ca fiind un stat sarac si fara legi dar, mai ales, un traseu cheie pentru opiumul venit din tara vecina, Afghanistan.

Desi guvernul lui Rahmon inca sta in picioare, nori negri se aduna deasupra micului stat din Asia Centrala.

Casa Saud



Pentru ca detine 25% din rezervele de petrol ale lumii, nu a fost greu pentru regele Abdullah al Arabiei Saudite sa acumuleze o avere considerabila si sa-si faca prieteni puternici, printre care si Statele Unite.

Dar in timp ce el si cei 7.000 de membri ai familiei regale se bucura de averea de miliarde dolari, 1 din 7 adulti din tara sa nu stie sa citeasca.

Somajul a depasit 10% de ani de zile iar practica cenzurii este nelipsita. Guvernul, familia regala si politia nu pot fi criticati.

Familia care guverneaza s-a bucurat de putere absoluta de mai bine de 100 de ani, desi nu a fost niciodata aleasa.

Infiintare unor partide politice, cu rolul de opozitie, nu este acceptata.

Abdullah l-a primit pe fostul lider tunisian Zine el Abidine Ben Ali si si-a afirmat public sprijinul pentru presedintele egiptean Hosni Mubarak.

Abdelaziz Bouteflika



Presedintele algerian de 73 de ani, Abdelaziz Bouteflika, a ajuns in fruntea tarii in 1999 sustinut de Frontul Liberarii Nationale, partid al revolutionarilor socialisti care au castigat independenta statului african in fata Frantei, in 1962.

In anii '90, regimul aflat la putere a dus un razboi dur cu islamistii, carora li s-a refuzat dreptul de a face parte din guvern.

In timpul mandatelor sale, Bouteflika a a incercat sa dezghete relatiile cu celelalte partide.

In ciuda resurselor naturale de care dispune Algeria, rata de somaj este ridicata.

Dupa ce presedintele Tunisiei, tara vecina mai bogata de Algeria, a fost alungat, zilele lui Bouteflika in calitate de presedinte al tarii par numarate.

Miscarile din Tunisia au izbucnit atunci cand un tanar marginalizat si-a dat foc, in public. De atunci, in Algeria, au avut loc sapte astfel de cazuri.

#alexander lukashenko, #dictatori, #egipt, #hosni mubarak, #kim jong il, #mubarak egipt, #revolutie, #revolutie egipt , #Egipt