Egipt are un nou presedinte: Mohamed Morsi

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 18:36
1338 citiri
Egipt are un nou presedinte: Mohamed Morsi

Candidatul Fratilor Musulmani, Mohamed Morsi, a fost declarat invingatorul alegerilor prezidentiale din Egipt, duminica, de presedintele Comisiei Electorale, Faruk Soltan, citat de AFP.

Morsi a obtinut 13 milioane de voturi fata de 12 milioane inregistrate de rivalul sau, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak.

Rata de participare la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale egiptene din 16 si 17 iunie a fost de 51 la suta, potrivit lui Soltan, in crestere fata de primul tur din 23 si 24 mai, cand a fost de 46 la suta.

Rezultatul alegerilor vine intr-un context foarte tensionat in Egipt, unde zeci de mii de oameni au asteptat zile in sir, in Piata Tahrir din Cairo, rezultatul oficial al alegerilor.

Morsi, 60 de ani, conduce din 2011 Partidul Libertatii si Justitiei, aripa politica a gruparii "Fratia Musulmana". Este de formatie inginer si a facut un doctorat in SUA. Morsi a fost parlamentar in perioada 2000-2005, ca independent, pentru ca Fratia Musulmana fusese interzisa ca formatiune politica de catre regimul Mubarak.

Mohamed Morsi va prelua mandatul oficial pe 1 iulie, iar Consiliul Generalilor a anuntat ca va preda puterea catre noul Guvern pe 30 iunie.

#Mohamed Morsi presedinte Egipt, #alegeri prezidentiale Egipt, #noul presedinte Egipt , #Egipt