Egiptul vrea un imprumut de 3,2 miliarde de dolari de la FMI

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 20:01
1044 citiri
Egiptul vrea un imprumut de 3,2 miliarde de dolari de la FMI

Egiptul a solicitat Fondului Monetar International sa-i acorde un pachet de sprijin in valoare de 3,2 miliarde de dolari pentru a acoperi un deficit bugetar agravat de tensiuni politice si economice, a anuntat luni un ministru egiptean.

Precedentul guvern sprijinit de fortele armate a respins o oferta de asistenta financiara in valoare de trei miliarde de dolari oferita de FMI in luna iunie a anului trecut, insa intre timp problemele de finantare ale Egiptului s-au inrautatit iar moneda nationala a inceput sa fie supusa presiunilor.

"Am cerut Fondului Monetar International un pachet de sprijin in valoare de 3,2 miliarde de dolari", a declarat ministrul pentru planificare si cooperare internationala, Abu el-Naga, la debutul discutiilor cu oficialii Fondului aflati in vizita la Cairo. Oficialul egiptean a adaugat ca delegatia FMI va reveni la Cairo la finele acestei luni.

La randul sau directorul regional al FMI, Masood Ahmed, a subliniat ca mai raman de rezolvat o serie de detalii tehnice ale acordului si ca vizita de saptamana aceasta are drept obiectiv "evaluarea situatiei Egiptului".

De la debutul protestelor de strada in urma cu un an, investitorii straini au evitat Egiptului, ceea ce a obligat autoritatile de la Cairo sa se bazeze pe bancile locale pentru finantare. Aceasta situatie a condus insa la cresterea randamentelor pentru titlurile de stat pana la un nivel care potrivit economistilor este nesustenabil.

Noul guvern de la Cairo, numit in luna noiembrie 2011, trebuie sa reduca cheltuielile insa risca astfel sa nemultumeasca populatia, care depinde de subventiile de stat si care se asteapta la o imbunatatire a standardului de viata dupa caderea lui Hosni Mubarak.

Potrivit ministrului Abu el-Naga, deficitul bugetar preconizat pentru acest an este de 144 miliarde lire egiptene (23,58 miliarde de dolari) sau 8,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB anul trecut, potrivit estimarilor oficiale.

Fara un sprijin financiar de la FMI este putin probabil ca Egiptul sa poata beneficia de autoarele internationale convenite anul trecut de tarile donatoare pentru tarile din Orentul Mijlociu si Africa de Nord. Cu toate acestea nu exista o certitudine ca se va ajunge la un acord. FMI insista ca orice acord cu autoritatile de la Cairo are nevoie de un sprijin politic larg, ceea ce inseamna ca va putea fi transferat in mainile urmatorului guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut fmi egipt, #bani FMI Egipt, #ajutor FMI Egipt , #Egipt