REVOLUTIILE SE INTORC!

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 00:06
3031 citiri
REVOLUTIILE SE INTORC!

Mii de protestatari au invadat piata Tahrir pentru a cere reforme imediate si judecarea fostilor oficiali care l-au servit pe Hosni Mubarak.

"Marsul milioanelor de vineri", asa cum a fost numita noua revolta, este cea mai mare adunare de la caderea lui Mubarak, din 11 februarie. Multi egipteni cred ca situatia tarii s-a schimbat prea putin de la caderea regimului dictatorial.

Drept urmare, au pornit o noua serie de proteste care sa oblige conducerea militara interimara sa faca pasii necesari spre democratie.

Cele mai multe coalitii si partide politice, printre care si Fratia Musulmana, sustin miscarile de protest care au pornit atat pe strazile capitalei, cat si in Suez sau Alexandria.

Principala nemultumire pleaca de la faptul ca ofiterii acuzati de uciderea protestatarilor, din timpul revolutiei, nu au fost judecati si condamnati. La cinci luni de la revolutia care a dus la caderea fostului presedinte Hosni Mubarak, activistii spun ca prea putine din cererile initiale au fost indeplinite.

Chemarea la actiune

"Criminalii martirilor trebuie pedepsiti", era textul pe un banner afisat in Piata Tahrir, locul de unde au pornit protestele, care au avut ca rezultat caderea lui Mubarak, dupa 30 de ani de dictatura.

Un alt banner cerea demisia comandantului militar aflat momentan la conducerea Egiptului, Mohamed Hussein Tantawi.

Acesta a fost ministrul Apararii in regimul lui Mubarak timp de 20 de ani si egiptenii au inceput sa creada ca Tantawi nu face decat sa continue stilul de conducere al fostului dictator.

"Vrem sa schimbam tot ce a fost corupt de catre vechiul regim. Vrem sa schimbam Guvernul si pe seful acestuia", a declarat unul dintre participantii la proteste, pentru Al Jazeera.

840 de oameni au cazut victime in cele 18 zile de revolta care au precedat plecarea lui Mubarak. Fostul ministru de finante si fostul sef al Industriei si Comertului asteapta sa fie judecati, insa egiptenii cred ca procesele sunt amanate intentionat.

Gamal si Alaa Muburak, fiii fostului presedinte al Egiptului, sunt si ei pe lista celor care vor fi adusi in fata justitiei. 

#revolutie, #hosni mubarak, #egipt, #revolta, #dictator , #Egipt