Sterling pleaca din Marea Neagra

Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:10
2007 citiri
Sterling pleaca din Marea Neagra

Compania Sterling va ceda drepturile de exploatare asupra perimetrelor Midia si Pelican catre compania britanica Melrose Resources, pentru 36 de milioane de dolari.

Sterling a anuntat ca va vinde restul de 67,5% din proiect care inca ii mai apartine, dupa ce a a spus ca vinde 32,5% in februarie pentru 24 de milioane de dolari firmei cu care se afla in parteneriat, relateaza Vot.ro.

Pana in noiembrie 2008, Sterling nu putea sa cedeze drepturile de exploatare fara acordul statului. Dupa ce guvernul Tariceanu a dat o hotarare prin care renunta la dreptul de participatie de 45% din proiect, Sterling a inceput in forta negocierile pentru a ceda drepturile de exploatare.

Compania negociase anterior si cu alte firme, insa acum se pare ca s-a ajuns la o intelegere.

Firma britanica, cu sediul la Edinburgh, detine si drepturile de exploatare a zacamintelor din zona bulgareasca a Marii Negre. Melrose mai desfasoara operatiuni si in Egipt, Statele Unite, Franta si Turcia.

Surse guvernamentale citate de Vot.ro sustin ca Guvernul Boc analizeaza si desecretizarea contractului initial, din 1992, privind acordul de impartire a productiei incheiat de Rompetrol cu CanadianOxy si Enterprise Oil.

Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre ANRM si Sterling Resources Ltd., are o durata de 30 ani contractuali calculati de la data intrarii in vigoare a ESPA (n.r. adica a Contarctului de Explorare si Impartire a Productiei incheiat intre Rompetrol SA si Enterprise Oil Exploration Limited si Canadianoxy (Romania) Ltd, la 6 august 1992), cu dreptul de prelungire cu o perioada aditionala de pana la 15 ani, conform prevederilor art. 27 alin. (2) din Legea Petrolului", potrivit actului aditional.

#dolari, #marea, #milioane, #neagra, #sterling , #Egipt