UE sare in ajutorul Egiptului, printr-un sprijin financiar de 5 mld. euro

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 18:05
1198 citiri
UE sare in ajutorul Egiptului, printr-un sprijin financiar de 5 mld. euro

Uniunea Europeana a aprobat un pachet de sprijin financiar in valoare de cinci miliarde de euro destinat Egiptului, a anuntat miercuri presedintia egipteana.

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) va acorda Egiptului un credit de doua miliarde de euro, la fel ca si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), iar restul de un miliard de euro va veni de la statele membre ale Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat publicat la sfarsitul unei intalniri intre presedintele egiptean Mohamed Morsi si sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, transmite AFP.

Autoritatile de la Cairo trebuie sa rezolve o criza a balantei de plati si sa restabileasca increderea investitorilor, afectata de cele 18 luni de instabilitate politica care au urmat dupa caderea lui Hosni Mubarak.

Recent, ministrul egiptean de finante, Momtaz al-Saeed, a declarat ca Egiptul ar putea ajunge luna viitoare la un acord de imprumut in valoare de 4,5 miliarde de dolari cu Fondul Monetar International (FMI).

In luna septembrie, presedintele Comisiei Europene a anuntat ca UE este gata sa acorde Egiptului un ajutor macroeconomic de 500 milioane de euro, care ar urma sa se adauge programelor in curs pentru perioada 2011 - 2013, care se ridica la 449 milioane de euro.

#UE ajutor Egipt, #bani UE Egipt, #fonduri ajutor Egipt , #Egipt