Banca Centrala a Elvetiei a urcat dobanda cheie cu 0,25%

Vineri, 16 Martie 2007, ora 07:38
921 citiri

Banca centrala a Elvetiei a urcat, joi, dobanda sa cheie cu 0,25%, pana la 1,75-2,75%, deoarece estimeaza ca presiunile inflationiste se vor accentua de la jumatatea anului 2007, se spune in comunicatul bancii.

Presiunile inflationiste se vor mari peste asteptari, pe seama slabirii francului elvetian, spun analistii de la banca centrala a Elvetiei.

Rata interbancara pe trei luni Libor a francului elvetian, calculata ca o medie a dobanzilor a sase banci mari, a fost ridicata cu 0.25% pana la 1.75-2.75%, si banca centrala a Elvetiei intentioneaza sa o mentina in mijlocul intervalui tinta, la un nivel estimat la 2.25%.

Banca centrala a Elvetiei a crescut, pentru a sasea consecutiva din decembrie 2005, rata dobanzii sale cheie.

Banca centrala a Elvetiei estimeaza ca produsul intern brut va creste cu aproximativ 2%, in 2007. "Banca Nationala a Elvetiei estimeaza ca dezvoltarea economica va fi echilibrata in 2007, desi este posibil sa fie mai putin dinamica", se spune in comunicat.

Prin cresterea intervalului tinta, analistii de la banca centrala a Elvetiei spun ca prognoza pentru inflatie ramane favorabila.

Presupunand ca dobanda pe trei luni Libor ramane neschimbata la 2,25%, Banca Nationala a Elvetiei estimeaza ca inflatia medie anuala va fi de 0,5%, in crestere fata de previziunile de 0,4% din decembrie 2006, pe seama slabirii continue a francului elvetian.

Banca Nationala a Elvetiei prognozeaza ca inflatia va urca la 1,4% in 2008 si 1,6% in 2009.

Banca centrala a Elvetiei a pastrat deschisa poarta pentru o noua marire a dobanzii. "Ca sa asiguram stabilitatea preturilor pe termen lung, va trebui sa continuam probabil politica monetara restrictiva", se spune in comunicat si se precizeaza ca "in cazul in care se schimba prognoza pentru inflatie, Banca Nationala a Elvetiei va lua masurile adecvate", se arata in comunicat.

Cu referire la cursul valutar, Banca Nationala a Elvetiei spune ca francul elvetian a inceput sa creasca destul de tarziu, dupa ce s-a depreciat mult timp fata de euro.

Jucatorii de pe pietele financiare si antreprenorii trebuie sa fie constineti de riscurile legate de cursul valutar, au avertizat reprezentantii bancii centrale a Elvetiei.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)