Banca Elvetiei: Francul trebuie protejat fara compromisuri

Luni, 09 Iulie 2012, ora 13:46
1775 citiri
Banca Elvetiei: Francul trebuie protejat fara compromisuri

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) trebuie sa continue sa protejeze mentinerea cursului minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro, deoarece sunt in crestere presiunile pentru aprecierea monedei elvetiene, a afirmat ministrul economiei, Johann Schneider-Ammann.

"Presiunile asupra SNB vor creste si de aceea este extrem de important sa protejam acest curs minim de schimb fara a face nici un compromis. SNB va face asta dar nu va fi pe gratis", a declarat Johann Schneider-Ammann intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene "SonntagsZeitung".

Declaratiile ministrul economiei vin dupa ce vineri Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca rezervele sale valutare au urcat in iunie cu 19% deoarece institutia a vandut franci elvetieni pentru a mentine cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro.

In conditiile in care francul elvetian este vazut ca o valoare de refugiu pentru investitorii ingrijorati de posibilitatea dezmembrarii zonei euro, Banca Nationala a Elvetiei este presata sa intervina pe piata pentru a opri aprecierea francului.

Intrebat daca SNB va reduce gradual cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro, Schneider-Ammann a afirmat ca nu-si poate imagina o astfel de evolutie.

De asemenea ministrul economiei a apreciat ca SNB si-a indeplinit obiectivele de a asigura stabilitatea preturilor si sprijinirea economiei elvetiene: "Nu avem inflatie si economia, inclusiv turismul, sunt sprijinite de cursul minim de schimb la 1,20 franci pentru un euro".

In septembrie 2011, Banca Elvetiei a decis sa fixeze o rata de schimb de 1,20 franci elvetieni pentru un euro si a indicat ca va achizitiona masiv euro, fara a tine seama de riscul de a detine acesta valuta.

In ultimele saptamani moneda Elvetiei s-a apreciat, pe fondul temerilor privind adancirea crizei datoriilor din zona euro, dupa cresterea randamentelor pentru obligatiunile guvernamentale spaniole si franceze.

Oficialii elvetieni au dat asigurari ca SNB va apara plafonul de 1,20 franci elvetieni pentru un euro, SNB fiind pregatita sa achizitioneze cantitati nelimitate de valuta daca va fi necesar.

Banca Nationala a Elvetiei sustine ca supraevaluarea francului elvetian reprezinta o amenintare acuta la adresa economiei elvetiene, care depinde de exporturi si turism.

Ingrijorati de criza datoriilor din zona euro si SUA, investitorii s-au reorientat masiv spre francul elvetian, care in acest an a atins o serie de valori record. Insa aprecierea rapida a francului a provocat dificultati pentru companiile si exportatorii elvetieni, ale caror marje de profit s-au diminuat, obligandu-i pe oficiali sa reactioneze.

#Banca Elvetiei curs valutar, #apreciere franc euro, #Banca Elvetiei rezerve valutare, #curs euro franc , #Elvetia