Bancile elvetiene renunta la clientii americani

Duminica, 05 Iulie 2009, ora 17:24
1624 citiri
Bancile elvetiene renunta la clientii americani

Banci elvetiene precum ZKB si Mirabaud renunta la afacerile cu clientii americani, conform cotidianului Neue Zuercher Zeitung (NZZ), pe fondul procesului in care este implicat grupul bancar UBS, prin care secretul bancar practicat de bancile din Confederatie ar putea fi amenintat, relateaza Reuters.

Bancile reactioneaza la presiunea venita din partea autoritatilor americane, care duc o batalie legala cu UBS, in incercarea de a forta grupul bancar elvetian sa ofere numele a zeci de mii de clienti din SUA, care sunt banuiti ca nu platesc taxe pe veniturile "ascunse" in conturi elvetiene.

Fara a oferi surse, cotidianul NZZ a declarat ca banca ZKB vrea sa inceteze pana la sfarsitul anului relatiile de afaceri cu toti clientii domiciliati in SUA, majoritatea dintre acesti clienti fiind imigranti elvetieni.

Aceasta masura va afecta mai putin de 1% din activele pe care le administreaza banca, scrie NZZ.

Cotidianul l-a citat pe un membru al consiliului director al bancii Mirabaud, Yves Mirabaud, care a precizat ca "incercam sa scapam de putinii clienti americani pe care ii avem".

Un al doilea cotidian, Tages Anzeiger, a anuntat ca HSBC a scris clientilor si administratorilor de averi, in septembrie 2008, pentru a le cere sa renunte la secretul bancar legat de conturile deschise in Elvetia de persoane cu domiciului in 28 de state, printre care se numara China, Polonia si Turcia.

HSBC este a treia banca din Elvetia, administrand active in valoare de peste 200 miliarde franci elvetieni, conform cotidianului Tages Anzeiger.

ZKB, Mirabaud si HSBC nu au putut fi contactate de Reuters pentru a oferi informatii suplimentare.

UBS, acuzata de incalcarea legilor americane

Guvernul Statelor Unite a acuzat banca elvetiana UBS de incalcare "sistematica" a legilor americane, cerandu-i sa dezvaluie numele persoanelor suspecte de frauda.

Departamentul american al justitiei cere oficialilor UBS sa dezvaluie numele a peste 50.000 de clienti americani, care detin conturi deschise la banca elvetiana, ca parte a unui proces intentat bancii.

La randul sau, UBS a anuntat ca prin divulgarea listei clientilor, ar incalca legile privind secretul bancar.

Cererea primita de Curtea de Justitie arata ca Fiscul (Internal Revenue Service, IRS) "vrea sa afle identitatea clientilor si alte informatii privind conturile acestora deschise la o banca elvetiana care a intreprins in mod regulat afaceri in secret cu Statele Unite, incalcand legile americane".

O audiere a fost programata pentru 13 iulie.

In februarie, UBS a fost de acord sa ofere numele catorva clienti si sa plateasca o amenda de 780 milioane dolari ca sa scape de acuzatiile de frauda ale autoritatilor americane, care suspectau banca ca a ajutat clienti bogati din Statele Unite sa evite plata taxelor.

Dar oficialii americani au argumentat ca oferta UBS nu este de ajuns si au cerut, de atunci, identitatea acestor clienti.

Purtatorul de cuvant al UBS, Karina Byrne, a declarat ca banca "ar accepta o solutie potrivita" pentru evitarea unui proces, dar a spus ca inca nu s-a ajuns la o intelegere.

Guvernul american suspecteaza 52.000 de american de folosire a conturilor deschise la UBS pentru ascunderea unor active si taxe neplatite de aproape 15 miliarde dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri, #americani, #banci, #elvetiene , #Elvetia