Bancile private din Elvetia ar putea fi nevoite sa concedieze 7.000 de angajati

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:43
1155 citiri
Bancile private din Elvetia ar putea fi nevoite sa concedieze 7.000 de angajati

Bancile de servicii private din Elvetia se pregatesc pentru 7.000 de concedieri pe plan local si deschiderea de sucursale sau subsidiare in statele Uniunii Europene, daca UE va adopta un proiect de directiva privind infrastructura pietelor financiare.

Asociatia bancilor din Elvetia, SBA, a avertizat ca pierderea unui numar mare de locuri de munca pe plan local este inevitabila daca directiva pietelor de instrumente financiare va fi adoptata, potrivit Financial Times.

Directiva ar obliga bancile elvetiene sa infiinteze sucursale sau subsidiare in statele UE pentru a deservi clientii in regim onshore.

Directorul pentru afaceri europene al SBA, Stefan Hoffmann, a declarat ca bancile mari se vor putea adapta noilor reguli, insa institutiile mici si mijlocii nu dispun de resursele financiare pentru a deschide sucursale si subsidiare in UE.

Bancile private elvetiene administreaza active de 1.000 miliarde franci elvetieni (peste 800 miliarde euro) detinute de clienti din UE.

"Bancile mari rezolva aceasta problema la costuri ridicate, prin infiintarea de subsidiare si sucursale in Europa, insa aceasta varianta nu este disponibila si bancilor mici. Exista un pericol real ca acesta sa fie nevoite sa se inchida", a afirmat Hoffmann, citat de Financial Times.

Noile reglementari UE vor accentua presiunile asupra industriei serviciilor bancare private din Elvetia, atacata deja de numeroase guverne in campanii de combatere a evaziunii fiscale si a practicilor de evitare a platii taxelor.

Presiunile au condus la inchiderea a 16 banci private elvetiene in acest an, potrivit unui consultant elvetian.

SBA anticipeaza ca directiva va conduce la iesiri semnificative de active din sistemul bancar elvetian si un transfer masiv de locuri de munca din Elvetia catre alte state UE.

Sectorul bancilor de servicii private din Elvetia are aproximativ 20.000 de angajati care se ocupa de administrarea activelor detinute de entitati straine, potrivit datelor SBA.

SBA incearca sa determine autoritatile europene sa modifice textul proiectului de directiva inainte de adoptarea variantei finale, la sfarsitul anului.

#concedieri banci Elvetia, #banci servicii private Elvetia, #criza sector bancar, #infrastructura piete financiare UE , #Elvetia