Cat cantareste norocul in afaceri: Ce spun antreprenorii

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 09:01
2095 citiri
Cat cantareste norocul in afaceri: Ce spun antreprenorii
Foto: ScholarshipExperts

Intr-un clasament al elementelor favorabile pentru dezvoltarea unei afaceri, cei mai multi antreprenori vor pune norocul pe unul din ultimele locuri. Cel putin asa au procedat 78% din 3.000 de intreprinzatori elvetieni chestionati pe aceasta tema in cadrul unui sondaj efectuat de studentii unei universitati din tara cantoanelor.

Nimic umitor in acest lucru, atata vreme cat afaceristii de succes isi justifica rezultatele printr-un cumul de factori ce tin mai degraba de vointa, inteligenta si puterea de munca a fiecaruia, decat de capriciile sortii. Pe de alta, parte in tabara celor ce au esuat este posibil sa dai peste o gramada de antreprenori ce vor da vina pe ghinion, observa reporterii publicatiei Businessweek.

"Norocul ti-l faci singur!"

Autorii studiului efectuat pe afaceristii elvetieni au ajuns la concluzia ca "norocul" acestora este parte a unei constructii cilturale dintr-o anumita zona a Elvetiei. Elvetienii din zonele vorbitoare de limba italiana si franceza au tendinta de a considera ca auspiciile sub care debuteaza o afacere vor dicta intr-un fel sau altul evolutia acesteia. La polul opus, pragmaticii elvetieni teutoni se bazeaza mai mult pe determinare si forta de munca, decat pe noroc, asa cum o fac omologii lor influentati probabil de mostenirea latina.

Varsta determina si ea atitudinea antreprenorilor. Tinerii mizeaza mai mult pe voia sortii decat o fac varstnicii chestionati, afirma profesorii Universitatii din Berna, Diego Liechti si Claudio Loderer, doi dintre coordonatorii studiului. Este posibil ca experienta acumulata de varstnici sa diminueze influenta norocului in soarta unei afaceri nou demarate sau poate fi doar un val al memoriei depus peste perioada de initiere in antreprenoriat.

Ghinionul, o simpla piedica

Mentalitatea respondentilor la intrebarile din chestionar pare sa reflecte o viziune noua asupra sortilor de reusita ale unei afaceri. Dupa cum observa si autorul studiului, David McRaney, antreprenorii elvetieni nu considera norocul ca fiind o chestiune depasita.

O astfel de perceptie ar reduce norocul la abilitatea de a sesiza oportunitatile din sfera investitionala si a profita de ele, asa cum ghinionul ar consta in simpla inabilitate de a avea o perspectiva mai ampla asupra afacerii. Din contra, afaceristii din tara cantoanelor recunosc ca s-au bucurat de noroc in ceea ce priveste stabilirea domeniului investitional, atragerea clientilor sau stabilirea unor relatii de afaceri cu diversi furnizori sau clienti.

Totodata, in viziunea elvetienilor, ghinionul nu este decat o piedica usor surmontabila care se poate ivi oricand in calea unei afaceri noi incepute. Mesajul lor pentru un alt antreprenor este simplu: cultiva-ti cunostintele printr-o educatie superioara, munceste mult, invata din experienta si nu lasa piedicile aparute pe neasteptate sa te descurajeze. Acestea nu pot reprezenta un factor decisiv penmtru afacerea ta atata vreme cat posezi celelalte calitati mentionate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#noroc antreprenori, #influenta norocului afaceri, #noroc in afaceri , #Elvetia