Ce risca Elvetia? Istoria ne arata ca scaderea francului este inutila

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 16:47
2994 citiri
Ce risca Elvetia? Istoria ne arata ca scaderea francului este inutila

Dupa o perioada de incercari repetate si inutile de a opri ascensiunea francului, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a decis, saptamana aceasta, o interventie dramatica pentru stabilizarea cursul franc - euro. Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului. Istoria ne arata, insa, ca masura nu va functiona.

Aceasta nu a fost prima data cand banca a recurs la masuri drastice pentru a devaloriza francul.

Intre 1970 si 1981, instituatia s-a luptat sa tina sub control ascensiunea monedei, fiind fortata sa aleaga intre a tine in frau inflatia sau moneda.

Un raport recent al Merrill Lynch scoate in evidenta efectele acestor interventii ale Bancii Nationale a Elvetiei, relateaza BusinessInsider.

La inceputul anilor '70, inflatia a scapat de sub control, crescand cu 12% anual. In acel moment, banca mentinea o rata de schimb fixa. SNB a restrictionat imprumuturile externe si a intervenit asupra cresterii monedei cu scopul de a opri ascensiunea preturilor.

Insa eforturile nu au dat rezultate, inflatia continuand sa creasca.

Banca a abandonat, in 1973, masurile de constrol asupra cursului, permitand francului sa evolueze liber. Drept urmare, inflatia a scazut usor cu pana 1% in urmatorii trei ani. Francul si-a continuat ascensiunea, ceea ce ameninta cresterea economica.

SNB a implementat numeroase masuri pentru a stopa fenomenul, inclusiv cea prin care a interzis "achizitia de obligatiuni elvetiene de catre nerezidenti".

Pana in 1978, ratele dobanzilor ajunsesera deja la un nivel foarte scazut, dar, cu toate acestea, supraevaluarea francului ameninta cresterea economica.

Banca Nationala n-a mai avut nicio alta optiune decat sa fixeze din nou cursul valutar, scazand francul si aducand ratele dobanzilor la o valoare negativa.

Inflatia a continuat sa creasca, ajungand pana la 7% in 1981.

Intr-un final, SNB a renuntat la fixarea cursului, in 1982, deoarece cresterea inflatiei devenise o problema mai presanta decat supraevaluarea francului.

Cei de la Merryll Lynch sunt de parere ca, atat inflatia, cat si supraevaluarea francului, puteau fi gestionate mult mai bine.

"Eliminarea tardiva a amenintarii monetare si o gestionare eronata a evolutiei monetare au dus la cresterea inflatiei in 1981. Au existat argumente conform carora SNB ar fi putut evita consecintele inflationiste daca ar fi fixat mai devreme cursul valutar, lucru ce ar fi dus la reducerea stocului monetar si la stabilirea un strategii clar definite in ceea ce priveste mentinerea sub control a cursului de schimb", se arata in raportul Merryll Lynch.

"Absenta unei estimari oficiale a evolutiei inflatiei a reprezentat o problema. Din acest punct de vedere, actuala Banca Nationala a Elvetiei are o strategie diferita de predecesoarea sa, estimarile inflatiei fiind actualizate trimestrial", mai reiese din raport.

#franc, #franc elvetian, #crestere franc, #scadere franc, #curs valutar, #apreciere franc, #economie elvetia , #Elvetia