Ceasurile elvetiene. Cum s-a nascut, din intamplare, o mare afacere de lux

Sambata, 20 August 2011, ora 17:22
1900 citiri
Ceasurile elvetiene. Cum s-a nascut, din intamplare, o mare afacere de lux

Nu toate marile afaceri incep cu ceea ce sunt ele. Dimpotriva, multe au demarat cu altceva, decat in ce stralucesc ele azi. Nici industria ceasurilor elvetiene nu face exceptie.

Cum au ajuns elvetienii ceasornicari

Initial, Elvatia n-a fost patria ceasornicarilor. A fost patria bijutierilor. Nu in Elvetia a inceput productia de ceasuri, asa cum, eronat, cred unii. Nici mesterii care faceau ceasurile europene de lux nu erau elvetieni. Erau germani, francezi, italieni, scrie Factroom.

Imbratisand credinta protestanta, ei s-au pomenit in conflict cu Intoleranta bisericeasca locala si au ajuns sa se aciuiasca in Geneva, orasul protestantilor.

Dar Geneva acelui secol al XVI-lea mai era si orasul bijutierilor, orasul maestrilor in miniaturi, al luxului si al elegantei. Toate acestea contrastau cu reformele lui Jean Calvin, care predica modestia, smerenia si abtinerea de la orice lux.

Sa predici abtinerea de la lux in orasul bijutierilor inseamna sa lasi o categorie de oameni prosperi fara obiectul muncii. Ramasi cam muritori de foame, bijutierii au inceput sa traga cu coada ochiului la ciudata indeletnicire a noilor veniti italinei, francezi si germani - ceasornicarii.

Nicio alta profesie nu este asa aproape de cea a bijutierului, cum este ceasornicaria. De aici a pornit totul.

In scurt timp, bijutierii, artisti ai artei miniaturii, au invatat meseria noilor sositi, pe care i-au intrecut rapid cu priceperea si migala lor, transmitand traditia din tata-n fiu. Asa s-a format faima "ceasurilor elvetiene".

Citeste continuarea pe Ziare.com

#ceasuri, #elvetia, #afacere, #lux , #Elvetia