Criza creditelor este primul impas major al globalizarii financiare

Joi, 06 Martie 2008, ora 14:26
1258 citiri
Criza creditelor este primul impas major al globalizarii financiare

Turbulentele de pe pietele financiare marcheaza prima criza majora a globalizarii financiare, a comentat, joi, vicepresedintele bancii centrale a Elvetiei, Philipp Hildebrand, consemneaza Reuters. In conditiile in care banca centrala a Elvetiei va revizui dobanda cheie in 13 martie, Hildebrand nu a discutat, totusi despre politica monetara a bancii centrale elvetiene sau despre starea economiei in interviul acordat saptamanalului de limba franceza, L'Hebdo.


Philipp Hildebrand a spus insa ca "Asistam la prima criza mare si autentica a globalizarii financiare".


"Multe dintre noile instrumente, care nu fusesera testate pana in prezent, sunt intr-o situatie dificila, ceea ce constituie, fara nicio indoiala, un element de surpriza", a mai spus vicepresedintele bancii centrale a Elvetiei.


Hildebrand avertizase, luni, ca turbulentele de pe pietele internationale de credit, declansate din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, dau foarte putine semne ca s-ar fi temperat si, dimpotriva, ar putea intra intr-o noua etapa, mai periculoasa.


Cea mai mare banca elvetiana, UBS, a fost afectata masiv de criza creditelor, iar analistii estimeaza ca UBS va anunta deprecieri suplimentare ale activelor in afara celor in valoare de 18 miliarde dolari din 2007.


Hildebrand a mai aratat ca UBS este acum un lider in ceea ce priveste transparenta, dar a avertizat ca este inca prea devreme pentru a da semnale potrivit carora ar fi trecut pericolul.


"Atata timp cat piata imobiliara americana continua sa se reconstituie si atata timp cat acest lucru are efecte asupra altor piete de credit, este imposibil sa pretindem ca problemele s-ar fi terminat", a mai spus bancherul central elvetian.


Majoritatea analistilor estimeaza ca banca centrala a Elvetiei va mentine rata tinta pe trei luni pentru francul elvetian LIBOR la 2,75%, la sedinta din 13 martie.