De ce este Elvetia noua "China" pe piata valutara?

Duminica, 05 August 2012, ora 13:47
2399 citiri
De ce este Elvetia noua "China" pe piata valutara?

Exista o noua "China" pe piata valutara, cred analistii. Ei se refera astfel la Elvetia, care se dupa o lupta continua in ultimele luni pentru a mentine francul la un nivel scazut, cotatia fiind puternic afectata de "importurile" de valuta straina.

Banca Nationala a Elvetiei a fost obligata sa cumpere zeci de milioane de euro in lunile mai si iunie dupa ce criza din zona euro s-a adancit, creand astfel, conditiile pentru o cerere "de refugiu" in franc si amenintand plafonul stabilit de Banca Centrala pentru franc in septembrie anul trecut, potrivit CNBC.

Banca Nationala a Elvetiei este pregatita sa cumpere orice cantitate de euro pentru a mentine cursul valutar franc/euro la o cotatia de 1,20 franci/euro pentru a proteja operatiunile exportatorilor.

Astfel, rezerva nationala a Elvetiei a scazut in acest an cu mai mult de 40%, pana la 375 miliarde de dolari (365 miliarde de franci), clasand-o pe a noua pozitie intr-un top al tarilor cu cele mai mari rezerve de moneda straina dupa China, Japonia, Arabia Saudita, Rusia sau Taiwan.

Dintre valutele din rezerva, euro este cea mai prezenta, numai in al doilea trimestru al anului, nivelul crescand de la 51% la 60%. Analistii sustin ca Banca Nationala a Elvetiei cumpara in jur de 3 miliarde de euro zilnic de pe piata valutara pentru a proteja francul, cu grave repercusiuni pe piata valutara mondiala.

"Elvetia este noua China", a spus Steven Englander, analist Citigroup.

Banca Nationala a Elvetiei este acuzata ca fiind responsabila, in parte, pentru dezastrele de pe piata valutara cum ar fi, nivelul la care a ajuns dolarul australian sau corona suedeza.

Actiunile Bancii Centrale a Elvetiei afecteaza si alte banci centrale ale caror monede se vor aprecia atunci cand Elvetia va hotara sa vinda euro pe care ii are in rezerva nationala. Coroana suedeza a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani in raport cu euro, in timp ce dolarul Australian este si el la un nivel record in fata monedei unice.

"Suedia trebuie sa isi strabileasca politica monetara luand in calcul si Banca Nationala a Elvetiei", a spus Geoffrey Yu, analist UBS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franc elvetian nivel, #schimb valutar franc elvetian, #Banca Centrala franc elvetian , #Elvetia