DNEVNIK: Elvetia isi va deschide treptat piata muncii pentru bulgari si romani

Joi, 31 Mai 2007, ora 10:20
916 citiri

DNEVNIK (Bulgaria), 31 mai 2007 - Guvernul Elvetiei a luat marti o decizie privind extinderea treptata a acordului cu Uniunea Europeana pentru libera circulatie a persoanelor din Bulgaria si Romania, anuta site-ul oficial al Confederatiei Elvetiene. Mandatul pentru negocierile privind introducerea celor doua state in regimul acordului va fi aprobat definitiv dupa consultari cu cantoanele si cu Comisia de politica externa a Parlamentului, probabil inainte de vacanta de vara.

Majoritatea acordurilor Elvetiei cu UE au inceput sa actioneze in mod automat pentru Bulgaria si Romania, dupa aderarea de la 1 ianuarie, insa, in mod special, Acordul privind libera circulatie a persoanelor are nevoie de negocieri suplimentare.

Obiectul negocierilor pentru extinderea acordului cu UE privind libera circulatie a persoanelor vor fi termenele de tranzitie pentru accesul limitat al lucratorilor din Bulgaria si Romania la piata elvetiana a muncii. Restrictiile prevad avantaje pentru mana de lucru autohtona si cote pentru lucratorii imigranti.

Prin restrictiile temporare, autoritatile elvetiene doresc sa administreze afluxul de imigranti, dupa cum se intampla in cazul acordului in vigoare privind libera circulatie a persoanelor, acord incheiat cu celelalte 25 de state membre ale Uniunii Europene. in anunt se subliniaza ca piata elvetiana a muncii se va deschide treptat pentru bulgari si romani.

Statele membre UE care si-au deschis piata muncii pentru lucratorii din cele doua state sunt: Cehia, Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Suedia, Cipru, Finlanda. Celelalte vor elimina restrictiile treptat.

Bloombiz

(Sursa: Rador)