Economia Elvetiei a crescut peste asteptari in 2019, sfidand incetinirea globala

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 14:25
4225 citiri
Economia Elvetiei a crescut peste asteptari in 2019, sfidand incetinirea globala
Foto: Pixabay

Economia Elvetiei a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul trei din 2019, datorita exporturilor solide de produse farmaceutice si chimice si a consumului intern robust, ceea ce a atenuat efectele scaderii activitatii economice cu care se confrunta principalul sau partener comercial, Germania, transmit Reuters si Bloomberg.

PIB-ul Elvetiei a crescut cu 0,4% in perioada iulie-septembrie 2019, fata de o expansiune de 0,3% in trimestrul doi din 2019, a informat joi Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), in timp ce analistii se asteptau la un avans de 0,2%.

In ritm anual, cresterea economia Elvetiei a fost de 1,1% in trimestrul trei din 2019, de la 0,2% in precedentele trei luni, si fata de un avans de 0,8% previzionat de analisti.

Exporturile au inregistrat un avans de 0,8%, pe fondul sporiri exporturilor de medicamente de la companii ca Roche si Novartis. Si cresterea de 8,2% a sectorului energiei a contribuit la performanta PIB-ului in trimestrul trei din acest an.

Per ansamblu, in perioada iulie-septembrie 2019 cresterea economiei elvetiene a fost dubla fata de cea a zonei euro, cea mai mare piata de export a Elvetiei.

Economistii intervievati de Bloomberg se asteapta ca in acest an economia Elvetiei sa creasca cu doar 0,8%. Ar fi cea mai slaba performanta din ultimul deceniu. Si Guvernul elvetian previzioneaza un avans de 0,8% in acest an, urmat de o crestere de 1,7% anul viitor.A

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica Elvetia, #economie elvetia , #Elvetia