Economia Elvetiei incetineste. Vezi prognozele pe 2012

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:36
2186 citiri
Economia Elvetiei incetineste. Vezi prognozele pe 2012

Cresterea economica a Elvetiei se va incetini considerabil in 2012 pe masura ce francul se apreciaza si criza globala dauneaza exporturilor, conform unui institut economic.

Economia statului european va creste cu 0,2 procente in 2012 si 1,9 procente in 2013, conform Institutului Economic KOF, cu centru in Zurich, reducand astfel prognozele anterioare, relateaza Bloomberg.

Presedintele Bancii Nationale Elvetiene, Philipp Hildebrand urmeaza sa se intalneasca cu Guvernul, vineri, dupa ce joi a trebuit sa intervina pentru a mentine cursul valutar al francului la 1,2 fata de euro, intr-o incercare de a stopa deflatia si a ajuta exportatorii.

Hildebrand a declarat ca nu poate sa nu ia in calcul o inflamare a problemelor financiare ale Europei, care ameninta tari din India si pana in Marea Britanie. Banca centrala a Angliei a redus asteptarile de crestere economica pentru anul viitor. De altfel, Banca Indiei s-a abtinut de la cresterea dobanzilor, pentru prima oara in ultimile opt sedinte, avertizand asupra "mediului economic global nesigur".

"Problemele zonei euro trag pe toata lumea in jos iar Banca Nationala a Elvetiei nu poate evita acest lucru. Au aceleasi probleme ca toti ceilalti in incercarea de a se proteja impotriva crizei," a declarat un economist din Stuttgart.

Deciziile Bancii Nationale s-au intors impotriva francului

Moneda elvetiana s-a depreciat vineri fata de 12 din 16 monede majore. Joi, dupa anuntul Bancii Nationale a Elvetiei in legatura cu mentinut cursului valutar la 1,20 franci elvetieni/euro, moneda se apreciase, dar reactia a fost temporala.

"Monedele precum dolarul australian si-au revenit, la fel si bursele asiatice, dar se vede ca nu a crescut apetitul de risc. Decizia Bancii elvetiene de joi a ricosat impotriva lor, dar nu cred ca a schimbat multe, de fapt," a spus Jane Foley, economist la Rabobank International din Londra.

Francul elvetian s-a depreciat cu 0,1 procente pana la 1,2246 franci/euro si s-a apreciat cu 0,3 procente fata de dolar pana la 93,71 franci/dolar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economia Elvetiei stagneaza 2012, #prognoze economia Elvetiei 2012, #depreciere franc elvetian , #Elvetia