Elvetia ar putea limita imigratia din statele UE

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:10
1640 citiri
Elvetia ar putea limita imigratia din statele UE

Elvetia ar putea limita imigratia cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene daca actuala criza va persista.

Guvernul de la Berna examineaza chiar posibilitatea de a actiona clauza de salvgardare prevazuta in acordul cu UE privind libera circulatie a persoanelor, a indicat un oficial al Uniunii Democratice de Centru (UDC, populist), Hannes Germann, citat de un ziar local.

Potrivit acestuia, ministrul economiei, Johann Schneider-Ammann, a explicat ca sunt deja reunite conditiile pentru actionarea clauzei.

Pana in prezent, guvernul a refuzat sa reintroduca asa-numitele contingente de imigratie pentru cetatenii din UE. Din iunie 2007, cetatenii din cele 15 state "vechi" membre ale UE se bucura de libera circulatie in Elvetia.

Clauza zisa "de salvgardare", stabilita in acordul bilateral, permite insa Elvetiei, pana in mai 2014, sa reintroduca unilateral contingente de imigratie pe o durata limitata.

Conditia este ca numarul autorizatiilor de sedere eliberate lucratorilor proveniti din state ale UE sa depaseasca cu cel putin 10% media anuala a permiselor emise in cursul celor trei ani precedenti.

Conditii cantitative necesare pentru invocarea clauzei au fost intrunite inca din vara trecuta, a recunoscut guvernul, in raspunsul sau la o interpelare parlamentara.

Aceasta supapa nu poate fi insa invocata decat incepand de la 1 mai. Consiliul federal (guvernul) intentioneaza sa examineze in curand aceasta problema, tinand cont de situatia de pe piata muncii.

#Elvetia imigratie, #imigratie Uniunea Europeana, #limitare imigratie, #libera circulatie persoane , #Elvetia