Elvetienii ar putea renunta la taxa radio-TV. Guvernul nu e de acord si avertizeaza: Banii populatiei joaca un rol crucial in mass-media

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 17:08
2288 citiri
Elvetienii ar putea renunta la taxa radio-TV. Guvernul nu e de acord si avertizeaza: Banii populatiei joaca un rol crucial in mass-media
Foto: CC0 Creative Commons

Guvernul elvetian i-a indemnat luni pe alegatori sa voteze in favoarea mentinerii taxei radio-TV care finanteaza mass-media publice, subliniind ca banii contribuabililor joaca un rol crucial in sustinerea diversitatii culturale si discursului politic in media.

Prin apelul sau, Guvernul elvetian vrea sa reduca sprijinul pentru initiativa No Billag, asupra careia alegatorii se vor pronunta prin vot in data de 4 martie 2018 si care, potrivit ultimelor sondaje de opinie, se bucura de sprijinul a aproximativ 57% din alegatori, transmite Reuters.

Sustinatorii acestei initiative vor sa elimine taxa radio tv (denumita Billag in Elvetia) care anul trecut a strans 1,37 miliarde de franci (1,38 miliarde de dolari), fiind un sprijin financiar vital pentru mass-media publice, atat la nivel federal, cat si pentru cele regionale si locale.

Postul national de radio-televiziune, SRG, care opereaza in cele patru limbi oficiale din Elvetia, depinde de aceasta taxa radio-TV care ii asigura 75% din buget.

"O oferta media variata este importanta pentru o tara mica si poliglota cum este Elvetia, cu democratia sa directa", a subliniat presedintele Elvetiei, Doris Leuthard, intr-un comunicat de presa.

Guvernul federal avertizeaza ca, daca initiativa ar fi adoptata, Elvetia ar deveni prima tara din Europa care ar aboli taxa radio-TV.

Pe de alta parte, Executivul vrea sa diminueze taxa radio-TV pana la 365 de franci anual pe gospodarie, incepand din 2019, de la aproximativ 450 de franci in prezent.

Companiile ar urma sa plateasca o taxa radio-TV de pana la 35.590 de franci pe an, in functie de cifra de afaceri anuala.

Referendumurile sunt o obisnuinta in sistemul de democratie directa din Elvetia, mai multe astfel de plebiscite avand loc in fiecare an.

#taxa radio tv Elvetia , #Elvetia