Elvetia intra in recesiune, dupa o scadere de 0,8% a PIB-ului

Marti, 02 Iunie 2009, ora 11:30
1060 citiri
Elvetia intra in recesiune, dupa o scadere de 0,8% a PIB-ului

 Produsul intern brut al Elvetiei s-a contractat cu 0,8% in primul trimestru al anului, fata de trimestrul precedent, conform datelor publicate astazi de ministerul elvetian al economiei, marcand intrarea in recesiune, informeaza Newsin.

Elvetia, care inregistrase in ultimele trei luni ale anului 2008 o scadere de 0,3% a PIB-ului, intra astfel in recesiune, definita ca doua trimestre consecutive de crestere economica negativa.

Slabiciunea conjuncturala a Elvetiei este si mai marcanta pe plan anual, unde se observa o scadere de 2,4% a PIB-ului fata de perioada similara din 2008, a precizat Secretariatul de stat pentru economie (Seco), intr-un comunicat, citat de AFP.

Aceast recul al cresterii economice se situeaza in limitele superioare ale estimarilor analistilor, care mizasera pe o scadere intre 0,8% si 2% a PIB, conform agentiei financiare AWP.

"Impulsurile negative au venit mai ales din sectorul comertului exterior", a precizat Seco, unde s-a inregistrat o scadere de 5,4% a exporturilor realizate in primul trimestru al anului curent.

Guvernul Elvetiei si-a redus puternic estimarile de crestere economica pentru 2009 si prevede in prezent o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 2,2% in acest an.

Cu toate acestea, pentru 2010, Elvetia prevede o crestere economica de 0,1%.

Pana in prezent, SECO estima o crestere economica de 0,8% in 2009 si o noua crestere a PIB-ului in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#comert, #crestere, #economica, #exterior, #recesiune , #Elvetia