Elvetia refuza sa negocieze cu UE fiscalitatea companiilor

Joi, 22 Februarie 2007, ora 14:41
1061 citiri

Elvetia refuza sa negocieze cu Uniunea Europeana in privinta problemei fiscalitatii companiilor straine stabilite in aceasta tara, a afirmat, joi, ministrul elvetian al finantelor, Hans-Rudolf Merz, citat de AFP.

"Pozitia noastra este foarte clara. Nu vom negocia cu UE", a declarat ministrul, intr-un interviu cu cotidianul La Tribune, desfasurat la Geneva. Comisia europeana a cerut, saptamana trecuta, Elvetiei, sa modifice anumite regimuri de impozitare a societatilor, deoarece considera ca unele dintre cele 26 de contoane ale tarii "ofera avantaje fiscale neloiale companiilor stabilite in Elvetia, pentru profituri realizate in UE".

"Suntem o tara libera", a replicat Merz, care a apreciat ca "orice concesie privind fiscalitatea companiilor ar insemna deschiderea caii catre alte solicitari din partea Bruxelles". "Vecinii nostri nu-si doresc decat ca holdingurile sa paraseasca Elvetia", a acuzat ministrul, care s-a intrebat daca nu cumva unele membre UE "practica tot un fel de concurenta fiscala".

Comisia Europeana trebuie sa le ceara celor 27 de state membre permisiunea pentru a demara negocieri mai agresive cu Berna, pentru a ajunge la o solutie "acceptata in comun". Cu toate ca a refuzat "sa inchida usa", Merz a declarat ca nu vrea "un conflict cu Bruxelles". Potrivit unui sondaj publicat la sfarsitul saptamanii trecute, trei sferturi dintre elvetieni resping presiunile UE in materie de fiscalitate.

Polemica pe aceasta tema a atras refizul elvetienilor fata de o eventuala aderare la UE: doar 43% s-au pronuntat in favoarea unei astfel de perspective pe termen lung, fata de 50% in anii trecuti.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)