Elvetia restrictioneaza accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii pentru inca trei ani

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:28
1955 citiri
Elvetia restrictioneaza accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii pentru inca trei ani

Autoritatile elvetiene au decis sa restrictioneze eliberarea de permise de munca pentru cetatenii Uniunii Europene, starnind astfel nemultumirea Bruxellesului, potrivit cotidianului rus Kommersant. Liderii UE sunt convinsi ca masura initiata de Berna contravine atat acordurilor in vigoare, cat si spiritului Europei unite, din care face parte si Elvetia, chiar daca nu este membra a UE.

Partidele de dreapta din Elvetia incearca demult sa obtina inasprirea politicii migrationiste a tarii. Pana de curand, ele puneau accentul pe controlul asupra fluxurilor de imigranti din Africa si Asia, insa criza economica le-a indemnat sa se gandeasca si la restrictionarea numarului de imigranti din Europa.

Fortele de dreapta au ajuns la concluzia ca si cei 1,2 milioane de cetateni ai UE care locuiesc in Elvetia, care numara 8 milioane de locuitori, ii lasa fara locuri de munca pe localnici si provoaca scumpiri in domeniul imobiliarelor.

In cele din urma, conducerea elvetiana a cazut de acord cu aceste argumente. Dupa cum au anuntat autoritati ale justitiei si politiei din Elvetia, incepand din vara pentru europenii care doresc sa munceasca in aceasta tara vor functiona restrictii drastice.

Cetatenii a opt tari (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania si Letonia) vor putea primi cel mult 2.180 de permise de lucru pe an, iar celelalte tari din UE - 53.700. Aceste masuri vor fi valabile cel putin un an, cu posibilitatea prelungirii lor. Insa, in ceea ce-i priveste pe cei mai noi membri ai UE - Bulgaria si Romania - regimul special va ramane in vigoare timp de cel putin trei ani, precizeaza Kommersant.

Comisia Europeana: Elvetia incalca acordul de libera circulatie cu Uniunea Europeana

Berna afirma ca aceasta decizie nu contravine acordului bilateral cu UE privind libera circulatie a cetatenilor, in vigoare din 2002. In textul documentului se stipuleaza ca initierea de restrictii este posibila "din ratiuni de securitate", iar, potrivit autoritatilor elvetiene, un asemenea moment a venit: in fiecare an, numarul de cetateni straini care intra in tara il depaseste cu 60.000-80.000 pe cel al persoanelor care ies din tara.

Cu toate acestea, Bruxellesul evalueaza altfel decizia Bernei. Potrivit Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, Elvetia a incalcat acordul, deoarece "a facut diferente intre tarile membre" ale UE.

"In realitate, impartirea in grupuri constituie o procedura standard pentru UE, iar aderarea de noi membri la piata fortei de munca s-a desfasurat intotdeauna in etape", a declarat pentru Kommersant seful-adjunct al sectiei pentru probleme politice ale integrarii europene din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei, Serghei Utkin.

Acesta a amintit ca pozitia Bernei fata de Bruxelles a fost intotdeauna "una speciala". "Elvetia nu a semnat niciodata ca participa la integrarea europeana, iar ideea ralierii la UE nu se bucura in tara de prea mare popularitate", afirma Utkin.

De altfel, adversarii initiativei autoritatilor elvetiene mai au un argument. Reprezentantii businessului sunt de parere ca noile masuri nu le vor permite sa angajeze un numar suficient de muncitori de inalta calificare. Cu doua luni in urma, argumente asemanatoare impotriva introducerii de cote pentru imigranti a formulat si camera inferioara a parlamentului tarii.

Cu toate acestea, guvernul de la Berna a decis ca temerile celei mai mari parti a populatiei, care are opinii de dreapta, sunt mai intemeiate.

#drept munca Elvetia, #acces piata muncii Elvetia, #imigranti romani Elvetia, #drept munca romani Europa , #Elvetia