Elvetia si Luxemburgul, nemultumite ca figureaza pe lista gri a paradisurilor fiscale

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 12:09
1617 citiri
Elvetia si Luxemburgul, nemultumite ca figureaza pe lista gri a paradisurilor fiscale

Elvetia si Luxemburgul si-au exprimat vineri dezacordul fata de includerea de catre OCDE pe lista gri a paradisurilor fiscale, in timp ce Austria este satisfacuta ca nu a fost inclusa pe lista neagra, relateaza AFP.

Elvetia regreta ca a fost plasata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pe lista gri a paradisurilor fiscale, decizie criticata vineri si de presa elvetiana, relateaza Reuters.

Presedintele si ministrul de finante al confederatiei, Hans-Rudolf Merz, ce a "luat cunostiinta" de noua lista, a spus ca nu este de acord cu procedura si cu criteriile ce au servit la intocmirea listelor, subliniind ca Elvetia, ce a abolit in luna martie secretul bancar si s-a conformat la normele OCDE, nu este paradis fiscal.

Elvetia, prima tara din lume ca gestionare a averilor, a acceptat sa intensifice schimburile de informatii cu alte tari, "de la caz la caz, in urma unei solicitari concrete si justificate".

Elvetia "sustine in continuare aceste angajamente", a subliniat Merz, regretand ca nu a fost implicat in discutiile legate de intocmirea listelor, desi tara face parte din OCDE.

Autoritatile elvetiene "vor incerca sa se asigure ca si alte tari isi vor majora gradul de tranparenta in pietele financiare", a avertizat Merz, referindu-se la alte state ce ofera avantaje fiscale si apara secretul bancar.

Cotidianul elvetian Tages-Anzeiger a pus vineri intrebarea daca masurile luate de Londra pentru a face fata crizei sunt suficiente. "Capitalismul, asa cum l-am stiut in ultimele decenii, este mort", a precizat cotidianul.

Neue Zurcher Zeitung a criticat, de asemenea, "populismul" publicarii unei liste gri.

Aceasta lista "nu permite nici combaterea crizei, nici rezolvarea problemelor bugetare ale statelor si nu readuce increderea", sustine cotidianul.

In cadrul summitului de la Londra, tarile G20 au decis sa ia masuri impotriva statelor non-cooperante si a paradisurilor fiscale, listele fiind publicate de OCDE.

OCDE a publicat joi si lista paradisurilor fiscale, pe lista neagra fiind Costa Rica, Malaezia, Filipine si Uruguay.

Ministrul austriac de finante, Joseph Proll, s-a declarat vineri satisfacut ca Austria nu a fost inclusa pe lista neagra a OCDE, chiar daca tara figureaza pe lista gri, alaturi de Elvetia. Austria va pune in aplicare fara intarziere angajamentul luat in luna martie, sub presiuni internationale, de a renunta la secretul bancar si de a comunica datele administratiilor fiscale straine in caz de suspiciuni intemeiate de frauda", a declarat Proll.

Pe de alta parte, Luxemburgul considera de neinteles decizia OCDE.

Premierul Loxemburgului, Jean-Claude Juncker, a numit "de neinteles" faptul ca tara sa a fost inclusa de OCDE pe lista gri a paradisurilor fiscale.

"Considera ca tratamentul rezervat unora dintre state este de neinteles"
, a spus Juncker dupa o reuniune a ministrilor de finante din zona euro.

#Elvetia, #Luxemburg, #criza, #paradisuri, #fiscale, #dezacord, #OCDE , #Elvetia