Elvetia pregateste ajutoare de peste 1 miliard de euro pentru tarile UE din Europa Centrala si de Est

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:41
6497 citiri
Elvetia pregateste ajutoare de peste 1 miliard de euro pentru tarile UE din Europa Centrala si de Est
Foto: CC0 Creative Commons

Guvernul elvetian a anuntat, joi, ca a acceptat sa deblocheze suma de 1,3 miliarde de franci (1,2 miliarde de euro) pentru a continua sa ajute, asa cum a facut si in ultimii zece ani, statele membre UE din Europa Centrala si de Est, informeaza AFP.

Aceasta contributie autonoma, asupra careia trebuie sa se pronunte si Parlamentul Elvetiei, "este destinata reducerii decalajelor economice si sociale in Europa, un lucru care este in interesul economic si politic al Elvetiei", a explicat Guvernul elvetian intr-un comunicat.

Anuntul a fost facut de presedintele Elvetiei, Doris Leuthard, cu ocazia unei vizite la Berna a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Elvetia demonstreaza ca este un partener de incredere", a declarat responsabilul european.

Incepand din 2007, in cadrul contributiei la largirea UE, Elvetia, tara care nu este membra a Uniunii Europene dar face parte din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), a sustinut financiar un mare numar de proiecte care au vizat reducerea disparitatilor economice si sociale in tarile din Europa Centrala si de Est care au aderat la UE in 2004, 2007 (Romania si Bulgaria) si 2013 cu o suma totala de 1,3 miliarde franci elvetieni (1,2 miliarde euro).

#Elvetia ajutor Europa, #Elvetia fonduri dezvoltare , #Elvetia