Elvetia ar putea introduce venitul minim garantat de 2.500 de franci elvetieni lunar

Miercuri, 25 Mai 2016, ora 12:28
11280 citiri
Elvetia ar putea introduce venitul minim garantat de 2.500 de franci elvetieni lunar
Foto: Pixabay

Elvetia ar putea acorda un venit minim garantat de 2.500 de franci pe luna tuturor cetatenilor adulti, fara nicio conditie, daca acestia sustin prin referendum aceasta initiativa.

Masura a fost propusa de un grup de parlamentari care vor adoptarea unui venit minim universal menit sa ofere securitate sociala persoanelor aflate in pericol de a-si pierde slujbele din cauza avansului tehnologic din ultimii ani, informeaza CNN Money.

Celor care muncesc si castiga salarii sub acest plafon ar urma sa li se completeze veniturile lunare pana la suma de 2.500 de franci elvetieni, iar somerii vor primi automat aceasta suma, fara nicio conditie si fara impozit.

Masura ar urma sa inlocuiasca alte variante de ajutor social din Elvetia.

Guvernul elvetian se opune insa propunerii, cosiderand ca aceasta ar avea o influenta negativa asupra economiei, in aceste conditii, bugetul urmand sa suporte o lovitura de 25 de miliarde de franci in fiecare an.

Initiatorii legii cred insa ca o tara bogata ar trebui sa acorde compensatii sociale mai generoase.

Pana acum, sondajele de opinie arata ca doar 40% dintre elvetieni sunt de acord cu introducerea venitului minim garantat.

In fapt, propunerea legislativa nu ar face decat sa ridice plafonul ajutoarelor sociale de la 2.219 franci elvetieni la 2.500 de franci, adica mult sub venitul mediu de 6.427 de franci elvetieni din acesta tara.

Majoritatea persoanelor chestionate au declarat ca nu ar renunta la actualele locuri de munca, in eventualitatea adoptarii acestei legi, chiar daca ar castiga la fel de multi bani stand acasa, dar ar folosi banii in plus pentru a se concentra pe studii, pentru a petrece mai mult timp cu familia sau pentru activitati de voluntariat.

#venit minim garantat Elvetia, #ajutoare sociale, #indemnizatii asistati Finlanda , #Elvetia