Elvetienii, hotarati sa apere dreptul la secretul bancar

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 17:28
1512 citiri
Elvetienii, hotarati sa apere dreptul la secretul bancar

Elvetienii sunt foarte hotarati sa apere dreptul la secretul bancar fata de atacurile din exterior, in pofida presiunilor tot mai mari din strainatate asupra autoritatilor de la Berna, pentru renuntarea la aceasta politica, potrivit unui sondaj efectuat de Universitatea din Zurich. 

Astfel, 71,8% dintre persoanele intervievate au estimat ca secretul bancar, care dateaza de la sfarsitul secolului XIX, trebuie sa fie protejat , potrivit cercetarii efectuate in randul a 1.179 de persoane citate de Mediafax.

Aparatorii acestei politici considera ca protejarea datelor private, independenta Elvetiei si soliditatea statutului sau in domeniul financiar justifica mentinerea secretului bancar.

In cazul organizarii unui referendum privind abrogarea secretului bancar, 65% dintre persoanele interogate ar vota impotriva, 21,9% pentru, 11,6% sunt indecise, iar 1,5% nu au nicio opinie.

Sondajul a relevat doua tipuri de persoane, cele care considera ca acest subiect nu este negociabil si cele care sunt impartite intre dorinta de protejare a vietii private si necesitatea de a combate evaziunea fiscala.

Potrivit autorilor sondajului, cresterea presiunilor internationale asupra Elvetiei intareste vointa elvetienilor de a proteja secretul bancar.

In schimb, "o discutie publica si obiectiva pe aceasta tema ar atenua reactia defensiva", a spus Carmen Tanner, analist la Institutul de studii psihologice din Zurich.

Marile tari europene si Statele Unite au exercitat presiuni asupra Elvetiei, in 2009, intr-o campanie de desfiintare a paradisurilor fiscale.

Autoritatile de la Berna au acceptat, in martie, sa atenueze politica secretului bancar si au semnat mai mutle acorduri privind schimbul de informatii in domeniul fiscal. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#elvetia, # secret, # bancar , #Elvetia