Exceptie de la secretul bancar: Elvetia a autorizat mai multe banci sa coopereze cu autoritatile SUA

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 17:00
1188 citiri
Exceptie de la secretul bancar: Elvetia a autorizat mai multe banci sa coopereze cu autoritatile SUA

Guvernul elvetian a autorizat mai multe banci sa coopereze cu autoritatile din Statele Unite in ceea ce priveste informatii privind conturile clientilor americani, o noua concesie a executivului de la Berna in disputa cu Washingtonul privind evaziunea fiscala.

"Consiliul Federal a dat mai multor banci autorizatie sa coopereze. Bancile sunt incurajate sa analizeze serios participarea lor la acest program si sa ia decizii in timp util", potrivit unui comunicat al guvernului evetian, citat de Bloomberg.

Guvernul nu a precizat care banci fac obiectul acestei masuri si nici despre cate institutii este vorba.

In luna august, Elvetia si SUA au convenit asupra unui proiect care urma sa permita bancilor elvetiene sa prezinte in mod voluntar informatii privind nereguli in care sunt implicati clienti americani si sa transmita date privind conturile acestora pentru a evita amenzi.

Acordul a fost incheiat dupa mai mult de doi ani de negocieri, si dupa ce numeroase banci elvetiene, printre care Credit Suisse si Julius Baer, au fost anchetate pentru ca ar fi ajutat clienti americani sa evite plata taxelor in SUA.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a evitat o ancheta penala pentru fapte similare in 2009 prin plata unei sanctini de 780 milioane de dolari. UBS a recunoscut ca a ajutat clienti americani sa evite plata taxelor si a oferit guvernului SUA informatii privind 4.500 de conturi implicate in astfel de activitati.

Wegelin & Co., cea mai veche banca privata din Elvetia, a pledat vinovat in luna ianuarie intr-un proces intentat de autoritatile americane si a platit o sanctiune de 74 milioane de dolari. Ulterior, institutia s-a inchis.

Activele administrate privat in Elvetia detinute de clienti din afara tarii au crescut anul trecut la 2.200 miliarde dolari SUA.

Activele totale administrate de bancile elvetiene au crescut in 2012 cu 320 miliarde franci, la 5.600 miliarde franci, proportia activelor detinute de entitati straine fiind de putin peste 50%, potrivit Asociatiei Bancherilor Elvetieni.

#banci evletia , #Elvetia