Francul elvetian va scadea pe termen mediu

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 18:10
3794 citiri
Francul elvetian va scadea pe termen mediu

Ministrul elvetian al Economiei, Johann Schneider-Ammann se asteapta ca francul elvetian sa scada la aproximativ 1,4 franci/euro pe termen mediu.

"Sper ca Banca Nationala a Elvetiei va mentine limita de jos la 1,2 franci/euro. Pe termen mediu ma astept ca paritatea sa fie restabilita", a declarat Schneider-Ammann intr-un interviu pentru un ziar elvetian, citeaza Reuters.

Banca Nationala a Elvetiei a stabilit un prag de 1,2 franci/euro la sase septembrie 2011 pentru a stopa aprecierea monedei elvetiene, ce ameninta sa aduca tara in recesiune.

"Riscul unei deindustrializari inca exista. Companiile mici si mijlocii inca nu pot investi sau inlocui personal", a precizat ministrul in cadrul interviului.

Francul a fost tranzactionat la un curs de 1,2-1,25 franci/euro de cand Banca Nationala a Elvetiei a stabilit pragul de crestere.

In legatura cu aprecierea francului, Schneider- Amman spune ca retrogradarile de catre agentiile de rating sunt cele care au condus Europa spre incertitudine, multi impingand in fata francul elvetian.

Autoritatile elvetiene au solicitat in mod repretat o schimbare in pragul de jos al raportului euro-franc la 1,3 sau 1,4 franci/euro, insa acest lucru este putin probabil sa se intample.

"Riscul de anu fi capabili sa ne mentinem la o rata de schimb de 1,3 franci/euro e mult mai mare decat riscul de a esua la 1,2 franci/euro", a declarat Hans Hess, presedintele Swissmem, agentia de lobby a industriasilor elvetieni.

In plus si presedintele agentiei de lobby a oamenilor de afaceri sustine mentinerea cursului la 1,2 franci/ euro, numai sindicatele elvetiene continua sa pledeze pentru o schimbare a pragului francului.

#Johann Schneider Ammann, #scadere franc elvetian, #curs euro franc elvetian , #Elvetia