Francul sfideaza masurile Bancii Elvetiei

Miercuri, 10 August 2011, ora 14:23
1826 citiri
Francul sfideaza masurile Bancii Elvetiei

Francul elvetian si-a reluat ulterior trendul ascendent, dupa ce initial scazuse usor, dupa anuntul Bancii Nationale a Elvetiei, care preciza ca va lua masuri agresive de stopare a aprecierii sale, precizeaza Mediafax.

Francul a urcat marti cu 5%, apropiindu-se de paritate fata de euro la un record istoric de 1,0075 franci/euro, si se tranzactioneaza miercuri la un curs de 1,0387 franci/euro.

Banca Elvetiei a anuntat miercuri si cu o saptamana in urma masuri agresive de crestere a lichiditatii francului pe pietele monetare, inclusiv tranzactii valutare swap si reducerea dobanzii in banda 0-0,25%, dar nu a intervenit direct in piata.

Analistii considera ca aprecierea francului nu poate fi oprita decat prin interventia directa a bancii centrale sau prin introducerea unor mecanisme de control al fluxurilor de capital.

Alaturi de aur, francul elvetian este considerat unul dintre putinele active sigure ramase pentru investitorii care cauta sa-si adaposteasca averile de criza datoriilor de stat din Europa si de problemele economice ale Statelor Unite.

"Credem ca Banca Elvetiei va continua sa combata aprecierea francului in aceasta maniera, insa pietele vor duce propria lupta. Se pare ca vor un test de paritate euro-franc. Cu sau fara interventie, francul ramane adapostul preferat de investitorii de pe pietele valutare", a deciarat un analist al Informa Global Markets.

Investitorii apreciaza francul in perioade de criza datorita stabilitatii politice din Elvetia, pozitiei neutre adoptate de tara, nivelului scazut al datoriei guvernamentale si excedentului de cont curent.

Popularitatea monedei elvetiene a fost amplificata recent de atractivitatea tot mai scazuta a dolarului si a monedei euro.

#franc, #curs valutar franc, #masuri banca elvetiei , #Elvetia