Top 10 state cu cele mai competitive medii de afaceri

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 19:14
3036 citiri
Top 10 state cu cele mai competitive medii de afaceri

Intr-o piata financiara cuprinsa de haos, Forumul Economic Mondial a lansat recent "Raportul Global al Competitivitatii 2011-2012", ce analizeaza fiecare stat din lume in functie de cei mai importanti 12 indicatori economici.

In cadrul raportului, statele au primit note la urmatoarele capitole: institutii, infrastructura, macroeconomie, sanatate si educatie primara, bunuri si eficienta comertului, invatamant superior, eficienta pietei muncii, evolutia tehnologica, dezvoltarea pietei financiare, volumul economiei, gradul de sofisticare al mediului de afaceri si inovatia.

Iata statele care au obtinut cele mai mari note la toate aceste capitole, conform BusinessInsider.

Locul 10 - Marea Britanie

Marea Britanie nu a mai fost prezenta in top 10 din anul 2007, anul trecut plasandu-se pe locul 12. Punctele forte ale acestui stat sunt mediul de afaceri sofisticat si inovativ si volumul pietei, al saselea cel mai mare din lume.

Punctele slabe ale tarii sunt macroeconomia subdezvoltata (locul 85), cauzata de un deficit de doua cifre, si datoria publica in crestere (77% din PIB).

Locul 9 - Japonia

In ciuda turbulentelor politice, dezastrelor naturale si stagnarii economiei, Japonia ramane unul dintre cele mai atractive medii de afaceri din lume.

Statul a cazut trei pozitii in clasament, fata de anul trecut.

Punctele forte ale statului sunt: gradul de sofisticare al mediului de afaceri (locul 1), inovatia (locul 4) si faptul ca se afla pe locul doi in lume la numarul de patente pe cap de locuitor.

Japonia nu sta la fel de bine din punct de vedere macroeconomic (locul 113). Mai mult, datoria publica a statului este de 220% din PIB, indicator care spune totul.

Locul 8 - Danemarca

Acest stat a urcat o pozite in top fata de anul trecut, avans datorat in special pietei muncii unice in lume, cea mai flexibila dintre statele nordice.

Un alt punct forte il reprezinta institutiile daneze puternice, doar patru alte state stand mai bine decat Danemarca la acest capitol.

Pe de alta parte, statul trebuie sa continue sofisticarea pietelor financiare si a mediului de business.

Locul 9 - Olanda

Si Olanda a urcat un loc in clasament, fata de anul trecut, statul putandu-se lauda cu institutii si mai puternice, cu o eficienta crescuta a pietelor financiare si cu un grad crescut de sofisticare a mediului de afaceri.

De asemenea, sistemul de invatamant primar si superior se claseaza pe locul 8 in lume. Capitolul la care mai are de lucru Olanda este flexibilitatea pietei de munca.

Locul 6 - Germania

Cea mai mare putere din Europa a pierdut o pozitie in top, insa, in contextul economic actual, acesta era un lucru de asteptat.

Germania sta foarte bine din punct de vedere al infrastructurii (locul 2) si al companiilor mijlocii. In raport, nemtii sunt laudati pentru gradul scazut de monopol al marilor corporatii.

Insa statul are o piata a muncii rigida (locul 125) si o lipsa de ingineri si oameni de stiinta. Anul trecut se afla pe locul 27 la acest capitol, iar anul acesta a cazut pe 41.

Locul 5 - Statele Unite

SUA au inca un grad ridicat de competitivitate, insa sectoarele public si privat ar trebui sa colaboreze mai eficient.

Statele se aflau pe locul 4 in 2010, insa au scazut in clasament din cauza faptului ca mediul de afaceri nu are incredere in institutiile statului (locul 39).

SUA se afla pe locul 90 la capitolul stabilitate macroeconomica, in principal din cauza datoriei publice enorme.

Punctele forte ale SUA sunt gradul de sofisticare si inovare incredibil de ridicate al companiilor. De asemenea, sistemul de educatie superior coopereaza foarte bine cu mediul privat in domeniul cercetarii si dezvoltarii.

Locul 4 - Finlanda

Acest stat a realizat cel mai mare salt in clasament dintre tarile din top 10, anul trecut aflandu-se pe locul 7.

Finlanda are al treilea cel mai performant mediu institutional si cel mai bun sistem educational.

In schimb, statul a inregistrat o usoara crestere a deficitului bugetar, lucru ce i-a adus o nota slaba din punct de vedere macroeconomic.

Locul 3 - Suedia

Aceasta tara a cazut de pe locul 2 ocupat anul trecut, in principal din cauza avansului statului care ocupa acum aceasta pozitie. Exceptand acest lucru, Suedia performeaza foarte bine.

Statul a primit note bune datorita mediului institutional, cultural si educational. De asemenea, climatul macroeconomic stabil generat de datoria publica scazuta si bugetul stabil.

Ca si restul statelor nordice, ar mai multea lucra la flexibilitatea de pe piata muncii.

Locul 2 - Singapore

Toate privirile sunt indreptate spre Singapore. Statul iti ofera toate sansele pentru a avea succes in afaceri, insa ar putea deveni mai sofisticat.

Anul trecut se afla pe locul 3, insa a crescut datorita mediului institutional puternic, transparent si eficient si a progreselor pe care le-a facut pe piata financiara. De asemenea, Singapore are o infrastructura evoluata.

In schimb, companiile prezente aici ar putea fi mai sofisticate si tehnologia mai avansata.

Locul 1 - Elvetia

Elvetia a ramas cea mai competitiva tara din lume, insa intrebarea este daca poate sa-si pastreze aceasta pozitie, in contextul problemelor generate de cresterea monedei nationale.

Aceatsa tara se poate lauda cu o cooperare puternica intre mediul de afaceri si invatamant, fapt ce ajuta cresterea inovatiei in cercetare si dezvoltare.

Elvetia are un sistem educational problematic, doar 49,4% dintre absolventii de liceu inscriindu-se la facultate.

#competitie, #afacere, #mediu afaceri, #crestere economica, #cele mai dezvoltate tari, #macroeconomie, #datorie publica , #Elvetia