Elvetienii vor sa-si repopuleze un sat oferind cate 70.000 de franci fiecarei familii care se stabileste acolo

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 15:37
10682 citiri
Elvetienii vor sa-si repopuleze un sat oferind cate 70.000 de franci fiecarei familii care se stabileste acolo
Foto: CC0 Creative Commons

Locuitorii din Albinen, un mic sat din cantonul elvetian Valais, se vor pronunta prin vot in data de 30 noiembrie asupra unei propuneri privind acordarea unei prime familiilor care sunt dispuse sa vina si sa locuiasca acolo timp de cel putin un deceniu, informeaza publicatia The Independent.

Aceasta propunere vine dupa ce, in ultimii ani, rezidentii permanenti din Albinen, in special familiile de tineri, au ales sa se mute in statiunea turistica Leukerbad, aflata la doar sase kilometri.

In prezent, in acest sat mai traiesc doar 240 de locuitori, dintre care doar opt sunt copii, iar multe dintre casele din sat sunt folosite doar ca locuinte de vacanta.

In consecinta, locuitorii au cerut consiliului local sa vina cu un plan pentru a opri declinul populatiei si a asigura viitorul localitatii.

Conform informatiilor publicate in ziarul satului, familiile care vor decide sa cumpere sau sa construiasca o casa in Albinen vor putea beneficia de un grant de 25.000 de franci pentru fiecare adult si 10.000 de franci pentru fiecare copil.

Aceasta ar insemna 70.000 de franci pentru o familie obisnuita compusa din doi adulti si doi copii, un bonus important pentru acoperirea avansului unui credit ipotecar care, in mod normal, trebuie sa fie echivalent cu cel putin 20% din valoarea unei proprietati imobiliare.

Exista, insa, si unele conditii pentru cei care doresc acesti bani.

Pentru a fi eligibil, trebuie sa ai o varsta de sub 45 de ani si sa traiesti in Albinen timp de cel putin zece ani.

De asemenea, proprietatea care va fi cumparata sau construita trebuie sa aiba o valoare de minim 200.000 de franci si trebuie sa fie o locuinta permanenta, nu o locuinta secundara.

Pe de alta parte, banii nu trebuie rambursati, decat in cazul in care parasesti satul inainte de cei zece ani.

Banii pe care comuna ar urma sa-i plateasca acestor familii nou-venite in sat vor proveni dintr-un fond nou-infiintat, care va fi alimentat anual cu 100.000 de franci. Autoritatile locale sunt convinse ca noul program este unul sustenabil.

"Este o investitie in viitorul satului", sustine publicatia locala.

De asemenea, comunitatea va profita de pe urma venirii unor noi familii prin taxele pe care acestea le vor plati, prin contractele de constructii si cumparaturile ce le vor face de la magazinul local.

"In cel mai bun scenariu, se va redeschide si scoala din sat", se mai arata in publicatia mentionata.

#sat Elvetia plateste locuitori , #Elvetia