Caldura si saracia taie pofta de Internet-banking

Luni, 09 Iulie 2007, ora 10:28
1160 citiri

Un studiu recent arata ca gradul de utilizare a serviciilor financiare prin Internet scade odata cu incalzirea climei si nivelul saraciei. Romania se pare ca le are pe amandoua, deoarece este pe ultimul loc in UE dupa rata de adoptie a serviciilor e-finance de catre firme.

La nivelul UE, majoritatea intreprinderilor folosesc Internetul pentru a efectua diverse operatiuni de natura financiara. Motivele care stau la baza acestui comportament sunt insa multiple.

O treime din firme navigheaza online pentru a obtine diverse servicii postvanzare, 40% - pentru a achizitiona produse si servicii, iar aproape jumatate pentru a monitoriza evolutia preturilor, cum ar fi cotatii valutare sau de actiuni. In categoria serviciilor e-finance, primul loc il ocupa insa efectuarea de operatiuni bancare si financiare. In spatiul comunitar, 72% din intreprinderi folosesc servicii de Internet sau Home-banking. De la o tara la alta se constata insa diferente majore in folosirea online a serviciilor bancare.

Islandezii conduc plutonul

Gradul de adoptare a platformelor e-banking scade de la nordul continentului catre sud, se arata intr-un studiu recent realizat de Deutsche Bank Research. De asemenea, un alt factor care isi pune puternic amprenta asupra gradului de utilizare este nivelul avutiei. In tarile bogate, intreprinderile sunt mult mai deschise catre noile tehnologii decat in cele sarace.

Primul loc in clasamentul european este detinut de Islanda, unde 93% din firme apeleaza la servicii e-finance. Asa cum se observa, frigul de afara este factor extrem de util in a convinge companiile ca trebuie evitate deplasarile la banca si ca este mai eficient ca tranzactiile sa fie efectuate din fata calculatorului.

De asemenea, Finlanda, Danemarca si Estonia inregistreaza o rata de penetrare a serviciilor financiare online de peste 90% in randul firmelor. Iar pe locurile urmatoare se situeaza Norvegia, Suedia si Austria, cu o rata de utilizare cuprinsa intre 85 si 90%. In acest interval se incadreaza si Cehia si Slovenia, tarile din noul val de membri ai UE, unde serviciile e-banking au prins mai bine la public.

Coborand spre sudul continentului, ponderea firmelor care apeleaza la e-finance scade odata cu incalzirea climei, pana la un respectabil 75-80% in Spania si Italia, iar in Grecia - aproape de 70%.

Cum Romania nu este situata nici in nordul Europei si nu este nici o tara bogata, ea ajunge sa se plaseze pe ultimul loc. Doar 30% din firmele romanesti folosesc Internetul in scopuri financiare, chiar mai putine decat in Bulgaria, unde procentul este de peste 40%.

Continuarea in <a href=http://www.sfin.ro/articol_9648/caldura_si_saracia_taie_pofta_de_internet_banking.html>SaptamanaFinanciara</a>

<b>Bloombiz</b>