Dupa ce au trecut la euro, estonienii aprind focul cu bani vechi

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 23:22
1349 citiri
Dupa ce au trecut la euro, estonienii aprind focul cu bani vechi

Estonienii au dat o noua utilizare bancnotelor scoase din circulatie dupa aderarea la euro, respectiv folosirea drept combustibil pentru o centrala care asigura incalzirea unor cartiere ale capitalei Talin, informeaza Mediafax. 

"Coroanele estoniene, retrase dupa aderarea la euro, sunt taiate si presate pentru a servi drept combustibil la o centrala de cogenerare care incalzeste unele cartiere din Talin", a declarat marti Rait Roosve, oficial al bancii centrale a Estoniei.

Roosve a aratat ca nu exista prea multe solutii pentru utilizarea bancnotelor care nu mai sunt in circulatie.

Estonia, una din cele trei tari baltice care a iesit din spatiul sovietic in 1991, a devenit la 1 ianuarie al 17-lea membru al zonei euro.

Estonia este totodata a treia tara ex-comunista, dupa Slovenia si Slovacia, care a adoptat moneda unica.

Coroana estoniana a fost creata in 1992 pentru a inlocui rubla sovietica si va mai circula in paralel cu euro pana vineri la miezul noptii.

"Luni la pranz in Estonia erau in circulatie 255 de milioane de euro si o suma usor mai mica de coroane, echivalenta cu 250 milioane de euro", a declarat purtatorul de cuvant al bancii centrale, Viljar Raask.

Monedele vor fi folosite pentru turnarea noilor monede estoniene in euro, confectionate in prezent in Finlanda, sau vor fi vandute altor tari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #estonia, #bacnote, #bani , #Estonia