Economia Estoniei a inregistrat cel mai lent ritm de crestere din 2010 pe primul trimestru

Luni, 13 Mai 2013, ora 12:01
1226 citiri
Economia Estoniei a inregistrat cel mai lent ritm de crestere din 2010 pe primul trimestru

Ritmul de crestere a economiei Estoniei, care a aderat la euro in 2011, a incetinit peste estimarile analistilor in primul trimestru din 2013, din cauza declinului sectorului constructiilor, transmite Bloomberg.

In perioada ianuarie-martie 2013, Produsul Intern Brut al Estoniei a crescut cu 1%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei ani si o scadere fata de avansul de 3,7% inregistrat in trimestrul patru din 2012, a anuntat Oficiul de statistica de la Tallinn.

Analistii intervievati de Bloomberg estimau o crestere a Produsului Intern Brut al Estoniei de 3,6% in perioada ianuarie-martie 2013.

In ritm trimestrial, economia estoniana a inregistrat o scadere de 1% in primele trei luni din acest an.

Anul acesta, economia Estoniei ar urma sa inregistreze un avans de 3%, de la 3,2% in 2012, a anuntat luna trecuta Ministerul de Finante.

"Inceputul anului a fost slab deoarece investitiile din sectorul public au scazut, iar cresterea exporturilor a incetinit. Totusi, cresterea ar trebui sa accelereze in a doua jumatate pe fondul redresarii zonei euro si a statelor din Nordul Europei", a declarat Tonu Palm, economist al Nordea Bank AB.

#crestere economica Estonia, #evolutie economie estonia, #sector constructii Estonia , #Estonia