Estonia a adoptat euro

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 19:29
2122 citiri
Estonia a adoptat euro

Estonii au inceput sa foloseasca sambata noua lor moneda, euro, adoptata la miezul noptii, cand au spus adio coroanei, simbol al succesului tarii lor dupa separarea de URSS, in urma cu aproape 20 de ani, anunta Newsin.

Chiar daca pentru estoni coroana va ramane un simbol al independentei, majoritatea au sprijinit trecerea la moneda unica, in ciuda dificultatilor pe care le cunoaste euro din cauza crizei din Grecia si Irlanda. Oamenii vad in euro in primul rand un obstacol in minus pentru calatoriile in strainatate.

Sunt totusi si estoni care au fost impotriva adoptarii monedei unice.

"Estonia e ca un pasager care a luat ultimul bilet pe Titanic", spune unul dintre ei. De altfel, chiar premierul Andrus Ansip a spus ca Estonia este acum cel mai sarac membru al Eurogrup si va avea de facut in continuare eforturi pentru a face fata exigentelor.

Autoritatile au desfasurat din timp o ampla campanie despre euro, pentru a nu exista probleme cu trecerea de la coroana estona la moneda unica europeana.

Chiar daca inainte de sfarsitul anului a fost o afluenta sporita la banci, oamenii au intampinat trecerea la euro calmi, n-au existat cozi la bancomate, preferand plata cu cardul.

Coroanele estone se vor putea preschimba in euro, fara comision, pana la 30 iunie, la o rata de 15,64 de coroane la un euro.

Si vecinii finlandezi se bucura ca estonii au trecut la euro, dar stiu din experienta ca aceasta va duce la o crestere a preturilor.

Estonia este cea de-a 17 natiune care adopta moneda euro.

"Intrarea Estoniei va insemna ca peste 330 de milioane de europeni vor avea in buzunare monede si bancnote de euro", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Este un semnal puternic al atractivitatii si stabilitatii pe care euro il aduce statelor membre ale Uniunii Europene", a mai spus presedintele CE, intr-un moment in care unii au inceput sa se indoiasca de viabilitatea monedei europene.

"Moneda unica va furniza un cadru stabil pentru economia estona, care, impreuna cu politicile fiscale si macroeconimice vor crea baza pentru prosperitate economica", a spus vineri si Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#estonia, #euro, #moneda unica, #preturi , #Estonia