Fitch: 2010, anul reechilibrarii pentru ratingurile de tara

Vineri, 26 Martie 2010, ora 12:36
1561 citiri
Fitch: 2010, anul reechilibrarii pentru ratingurile de tara

Agentia de evaluare financiara Fitch estimeaza ca anul 2010 va fi caracterizat printr-o reechilibrare treptata intre actiunile de inrautatire si cele de imbunatatire a ratingurilor de tara, dupa ce anul trecut proportia scaderii calificativelor a fost de sapte ori mai mare decat cea a cresterii lor.

Astfel, in 2009 proportia emitentilor ale caror ratinguri suverane au fost inrautatite a ramas constanta fata de 2008, la aproximativ 14%, in timp ce imbunatatirea calificativelor s-a redus semnificativ, la numai 2%, de la 10% in 2008.

De asemenea, agentia de evaluare financiara sustine ca deja din primele luni ale acestui an diferenta dintre perspectivele "stabila" si "negativa" a inceput sa se ingusteze.

"Fitch considera ca tendintele divergente in ce priveste evolutia calificativelor intre pietele avansate si cele emergente vor ramane o tema predominanta si in 2010, pe masura ce datoria publica a statelor va urca rapid spre 100% din produsul intern brut (PIB) in primele, desi procentul datoriei se afla la mai putin de jumatate din acest nivel pe pietele emergente", a apreciat Paul Rawkins, director in cadrul agentiei.

Pietele emergente au avut parte de cele mai multe actiuni asupra ratingurilor, atat pozitive, cat si negative fata de 2008, inregistrand 11 reduceri de ratinguri si respectiv doua cresteri ale acestora. In schimb, in cazul tarilor dezvoltate au avut loc 3 inrautatiri si nicio imbunatatire anul trecut.

La fel ca in 2008, pietele emergente din Europa au atras cea mai mare parte a actiunilor de evaluare in 2009, respectiv sapte, printre care sase inrautatiri ale ratingurilor si o singura imbunatatire.

Fitch precizeaza ca taierea coordonata a calificativelor aferente statelor baltice - Estonia, Letonia si Lituania - a fost o consecinta a contractiei economice, a dependentei lor de finantarea externa, precum si a interdependentei economice dintre acestea.

"In pofida recesiunii globale fara precedent, nu au existat tari care sa riste sa intre in cu probleme de rambursare a imprumuturilor sau care sa fi ajuns in incapacitate de plata", a explicat Charlotte Needham, director in cadrul Fitch Rating.

Cu toate acestea, in 2010 a avut deja loc un asemenea eveniment, in Jamaica.

Avand in vedere fragilitatea redresarii economiei globale si volatilitatea extrema de pe pietele financiare, riscul unor surprize negative nu poate fi exclus, se mai arata in raportul Fitch, care precizeaza ca "socurile politice ar putea afecta, de asemenea, stabilitatea macro-economica pe masura ce tarile care sunt indatorate puternic se confrunta cu provocarile generate de consolidarea fiscala".

Intr-un raport din 18 martie, Fitch nota ca anul trecut sectorul financiar-bancar a suportat cele mai multe reduceri de calificative din partea sa, respectiv 356, in timp ce imbunatatirea ratingurilor a avut loc doar in 48 de cazuri. In industrie au avut loc 235 de coborari ale ratingurilor si numai 67 de modificari in crestere ale acestora, iar in asigurari, Fitch a recurs la 74 de diminuari de ratinguri si nu a facut nicio actiune de imbunatatire.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#fitch, #rating, #economie, #piete, #emergente , #Estonia